Op de fiets naar je werk: 8 tips als je geen douche hebt

Op de fiets naar je werk: 8 tips als je geen douche hebt

De zomer is de perfecte tijd om vaker naar je werk te fietsen. Heb jij daar ook wel zin in, maar is er geen douche bij jou op het werk en houdt dat je tegen? Dan zijn hier acht tips om dat probleem te omzeilen.

Natuurlijk is een douche op je werk ideaal na een flinke fietstocht. Vooral in de zomer als je snel zweet. Maar met een beetje creativiteit kom je ook heel ver zonder douche. Waardoor je misschien niet iedere dag de fiets pakt naar het werk, maar wellicht wel vaker dan je nu doet.

1. Gebruik een washandje of hygiënische doekjes

Helemaal hetzelfde als een goede douche is het niet, maar een opfrisser is het zeker wanneer je een washandje of hygiënische doekjes gebruikt na het fietsen. Jezelf opfrissen kan bijvoorbeeld op het toilet, en het is helemaal fijn als je dan ook nog wastafel tot je beschikking hebt.

2. Neem een goede deo mee

Het ligt voor de hand waarschijnlijk, maar gebruik ook een goede deodorant voor je vertrekt. En vergeet niet om deze ook mee te nemen, voor als je bent opgefrist. Voor een goede werking is het trouwens belangrijk dat je de deo aanbrengt op een droge huid.

3. Doe het rustiger aan

Sowieso is het niet fijn om afgepeigerd op je werk te komen, als je nog een hele dag moet werken. Maar wat rustiger naar je werk fietsen helpt ook omdat je dan een stuk minder zweet. 

En wees gerust, je hoeft het niet te overdrijven. Zelfs wanneer je een paar kilometer per uur minder hard fietst, dan scheelt dat enorm.

Natuurlijk is het wel slim om wat eerder te vertrekken als je rustiger fietst. Ook van stress (omdat je misschien te laat komt) kun je namelijk gaan zweten…

4. Trek niet te veel kleren aan

Trek je te veel kleren aan, dan zweet je uiteraard extra hard. Lees het weerbericht daarom goed, en kleed jezelf in laagjes. Is het toch te warm onderweg, dan kun je daardoor gemakkelijk wat uittrekken.

Kies daarnaast voor goed ademende kleding, en hou er rekening mee dat je het gaandeweg altijd warmer krijgt. Voelt het als je opstapt al heel comfortabel? Dan heb je waarschijnlijk al wat te veel aangetrokken.

5. Draag geen rugtas

Het klinkt wellicht heel praktisch om een rugtas mee te nemen als je naar je werk fietst. Toch kun je beter een tas gebruiken die je aan je fiets vast kan maken. Daarmee voorkom je namelijk dat je last krijgt van een natte rug.

Tegenwoordig zijn er ontzettend veel soorten fietstassen speciaal bedoeld voor sportieve fietsers. En vaak kun je die bevestigen aan je stuur of aan je zadel.

6. Check of er een sportschool in de buurt is

Is er een sportschool in de buurt van je werk? Overweeg dan om lid te worden, zodat je daar gebruik kunt maken van de (douche)faciliteiten. Bijkomend voordeel is dat je dat je daar dan ook nog eens geregeld kunt sporten. Na je werk bijvoorbeeld, of in de pauze.

7. Ga met goed weer

Had je niet het idee om iedere dag naar je werk te fietsen, en ook niet per se op vaste dagen? Kies je dagen dan zorgvuldig uit, en laat het afhangen van het weer wanneer je naar je werk fietst.

Te warm weer is uiteraard niet fijn, maar regen ook niet. In dat laatste geval trek je namelijk al snel regenkleding aan die slecht ademt. Wat er weer voor zorgt dat je meer zweet.

Een koele, droge dag waarbij je op de heenweg ook nog eens wind mee hebt is natuurlijk de ideale dag.

8. Begin eerder met je werk

Eerder naar je werk fietsen zodat je eerder kunt beginnen, is tenslotte ook nog een slimme optie.  Hoe vroeger je vertrekt namelijk, hoe koeler het meestal is. Daarbij helpt het natuurlijk als je een ochtendmens bent… 

Op zoek naar nog meer tips hoe je onnodig zweten en nare geurtjes voorkomt? Check dan ook dit artikel.

Foto’s: Unsplash