Fiets jij regelmatig in de bossen, of in de natuur? Vergeet dan niet om ook altijd te checken op tekenbeten. Een tekenbeet loop je zomaar op namelijk, en een teek kan als je pech hebt de ziekte van Lyme overbrengen.
Mocht je geen idee hebben hoe een teek eruit ziet: ze lijken op kleine platte spinnetjes, en ze zijn maar zo’n een tot drie millimeter groot. Zodra je gebeten bent door een teek, dan zie je ze vaak als een klein zwart puntje op je huid. Doe je niks, dan zwellen de teken door het opzuigen van bloed na een paar dagen op tot een grijs of bruin bolletje.
Zo’n klein beestje klinkt misschien onschuldig, maar toch kan een teek zorgen voor veel narigheid. Een op de vijf teken is namelijk besmet met een bacterie, waardoor je de ziekte van Lyme kan krijgen. En de ziekte van Lyme kan als je pech hebt zorgen voor ernstige klachten en vermoeidheid.
Teken worden actief als het warmer is dan zeven graden. Logisch dus ook dat de meeste mensen (en dieren) last hebben van teken tussen maart en oktober.
In heel Nederland komen teken voor, met name in omgevingen met veel bomen en struiken. Meestal zitten ze in hoog gras, of tussen bladeren. En van daaruit stappen ze graag over op mensen en dieren.
Goed controleren
Als je een mooie tocht hebt gefietst in de natuur, dan is het dus belangrijk om jezelf goed te controleren op teken. Hoe eerder je dat doet, des te beter is het. Hoe langer een teek in je huid zit, des te groter is de kans namelijk dat hij ziekteverwekkers overdraagt.
Teken kunnen zich overal vastbijten, maar hebben een voorkeur voor warme plekken zoals liezen, oksels, knieholten, de bilspleet, de schaamstreek en je hoofd. Doe je een check, vergeet dan niet om ook je kleding te controleren. Ook daar kunnen ze zijn achtergebleven.
Een teek verwijderen
Heb je een tekenbeet? Haal deze dan zo snel mogelijk weg.
Gebruik hiervoor een puntig pincet of een speciale tekenverwijderaar, en gebruik vooral geen middel als alchohol, jodium of olie voordat je de teek verwijdert.
Met een puntig pincet pak je de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast, waarna je hem er rustig uittrekt. Blijft er een stukje van de kop achter, dan is dat ongevaarlijk. Net als bij een splinter komt die er later vanzelf uit. Ontsmet tenslotte het wondje.
Heb je een andere tekenverwijderaar? Volg dan de gebruiksaanwijzing hiervan.
Schrijf tenslotte op wanneer je gebeten bent en waar precies. Tot drie maanden na de beet is het namelijk belangrijk om die plek in de gaten te houden.
Als je klachten hebt
Ontstaat er een verkleuring van de huid, of heb je klachten die passen bij de ziekte van Lyme – zoals koorts, spier- en gewrichtspijn – dan is het noodzakelijk om naar de huisarts te gaan.
Voorkomen
Natuurlijk helpt het als je tijdens het fietsen lange kleren draagt, maar dat is niet altijd comfortabel met warm weer. Jezelf controleren na het fietsen is dus het allerbelangrijkst. Daarnaast kun je eventueel ook een anti-tekenmiddel gebruiken.
Wil je meer weten over tekenbeten, de klachten, en hoe je een tekenbeet kunt voorkomen? Kijk dan ook op de website van het RIVM.
Bron: RIVM – Foto: Erik Karits