Op bezoek bij Tactic Sport in Girona

Op bezoek bij Tactic Sport in Girona

Tactic Sport Girona

Girona staat bekend als de wielerhoofdstad van de wereld. Maar wist jij dat het kledingmerk Tactic Sport er ook gevestigd is? In de Kopgroep ging er op de koffie en kreeg een zeer interessante rondleiding door de fabriek.

Logisch zou je zeggen, dat een fietskledingmerk zijn kantoor heeft in Girona. Maar in 1998 was het nog lang niet die wielerhoofdstad zoals we die nu kennen, en toch is Tactic Sport er al sinds die tijd gevestigd.

Niche

Daar komt nog eens bij dat Tactic Sport zich in eerste instantie richtte op de honkbalsport. Een behoorlijke niche, en niet zo lucratief bleek al snel. En dus werd na korte tijd de switch gemaakt naar fiets-, hardloop- en triatlonkleding. 

Inmiddels zo’n 25 jaar later is Tactic Sport gevestigd in een modern pand, op slechts een kwartier fietsen van het centrum. Mooi om een bezoekje te combineren met een rondje fietsen dus.

Tactic Sport Girona

Koffie

Het is tegen tien uur ’s ochtends als ik mijn fiets in de entree parkeer en kennismaak met Daan. Hij is projectmanager bij Tactic Sport, en heel toevallig ook Nederlands. Daan gaat mij rondleiden door de fabriek, maar niet voordat we eerst een bakje koffie doen in de lounge. 

Tactic Sport Girona

Daar zie ik veel meer fietsen staan, van alle medewerkers. Veel van hen fietsen niet alleen naar het werk, maar gaan ook regelmatig een rondje maken tijdens de lunch. Vooral in de winter is dat erg praktisch, hoor ik van Daan.

Wat me ook meteen opvalt is dat ik de gehele bedrijfsvloer kan overzien. Alle wanden zijn van glas namelijk, wat een heel prettig, ruimtelijk gevoel geeft.

Tactic Sport Girona

Collecties

Ook de nieuwste collectie heeft uiteraard een prominente plek gekregen in de entree. Daan wijst me erop dat die collectie nog maar pas bestaat. Hiervoor richtte het bedrijf zich namelijk vooral op custom kleding. Sportkleding dus voor teams en clubs. 

Tactic Sport Girona

Aan het begin van ons rondje lopen we eerst langs de marketingafdeling. Daar zijn enkele mensen al druk zijn met de collectie van volgend jaar zomer. Een eyeopener voor mij, want dat lijkt nog zo ver weg. Maar die tijd is uiteraard wel nodig.

Rondje door de fabriek

Zodra we in de fabriek zelf zijn, lopen we als eerste naar de printerruimte. Hier print men het ontwerp van de kleding op enorme rollen papier. 

Tactic Sport Girona

Die ‘transfers’ zijn nodig voor het bedrukken van het textiel. Dat proces is ook in volle gang uiteraard, en Daan weet mij te vertellen dat de temperatuur in deze machine tot wel 200 graden oploopt.

Even verderop zie ik vervolgens hoe een grote machine de kledingstukken snijdt. Die machine is niet alleen enorm, maar deze snijdt ook nog door heel veel lagen textiel tegelijk. Heel efficiënt dus. 

Tactic Sport Girona

Weer wat verderop zijn medewerkers druk met het verzamelen van alle losse panelen. De laatste stap is namelijk het naaien van alle kleding. Dat doet men in verschillende naaiateliers in Girona.  

Tactic Sport Girona

De gehele productie van de custom kleding vindt dus plaats in Girona. Alleen de collecties worden elders geproduceerd. In Portugal, om precies te zijn. Maar zelfs die kleding krijgt uiteindelijk nog een laatste kwaliteitscontrole hier in Girona. 

‘Geen kledingstuk gaat hier zonder een uitvoerige check de deur uit’, aldus Daan. ‘Zo worden de kleuren op het eind nog eens gecontroleerd, maar we checken bijvoorbeeld ook of alle prints goed op elkaar aansluiten.’

Dat alles hier plaatsvindt – van ontwerp tot productie – heeft ook als voordeel dat men behoorlijk flexibel is. En als het nodig is dan draaien de printers ook ’s nachts door, geeft Daan aan.  

Kledingtest

Tactic Sport Girona

We zijn net de afdeling Research & Development gepasseerd, als ik een model in fietskleding op een fietstrainer zie zitten. Het lijkt haast op een fotoshoot, maar volgens Daan doen zijn collega’s hier een test met nieuwe kleding. Voor Tactic Sport de gewoonste zaak van de wereld, maar voor mij heel interessant om nog net even te zien.

Voor m’n gevoel ben ik net binnen, maar inmiddels hebben we in zo’n veertig minuten het volledige productieproces doorlopen. Van het allereerste ontwerp tot aan de eindcontrole van de kledingstukken. Erg bijzonder om al die stappen met eigen ogen te zien. 

Welkom

Ik bedank Daan voor zijn interessante verhaal en voor mij is het tijd om mijn fietsrondje af te maken. Maar niet voordat ik nog even een snelle blik werp in de winkel, waar uiteraard ook de nieuwe collectie hangt. 

Tactic Sport Girona

Dat die winkel open is voor iedereen, spreekt voor zich. Maar dat iedereen ook welkom is in de fabriek, zonder afspraak zelfs, dat is best bijzonder! Het zegt een hoop over de sfeer en de cultuur in het bedrijf bedenk ik mij later, als ik weer op mijn fiets zit. 

Ben je ooit eens in de buurt dus, en nieuwsgierig hoe Tactic Sport z’n kleding nou eigenlijk maakt? Aarzel dan niet, en bel vooral eens aan.

Foto’s: In de Kopgroep