Surfing the Line: bekijk het fenomeen hill climb racing

Surfing the Line: bekijk het fenomeen hill climb racing

Oktober is een maand vol tradities. Neem Oktoberfest of Halloween. Maar voor wielrenners in Engeland is het vooral weer de tijd om waanzinnig hard een heuvel op te fietsen. In wedstrijdverband, tegen de klok. In de korte docu Surfing the Line zie je precies hoe dat gaat.

Hoe serieus je dit fenomeen moet nemen? Heel serieus, want de Engelsen hebben zelfs al jaren een nationaal kampioenschap hill climbing. En ook al is het een bijzondere discipline, ook bekende wielrenners wagen zich er aan. Wie de lijst met kampioenen afspeurt komt bijvoorbeeld Chris Boardman tegen.

Dat een tijdrit fietsen pijn doet, rijdend op je limiet, dat weet iedere wielrenner die het ooit heeft geprobeerd. Voeg daar nog wat gruwelijke stijgingspercentages aan toe, en je hebt het toppunt bereikt van afzien. 

Fanatieke fans schreeuwen de wielrenners omhoog, terwijl bij de deelnemers het melkzuur haast al uit de oren spuit voordat de top in zicht is. De met pijn vertrokken gezichten in de docu spreken voor zich.

Velen blazen zichzelf gigantisch op in een poging om als eerste boven te komen. Maar de meest ervaren renners zoeken precies de limiet op, en gaan daar niet te ver over. Als een surfer die zijn timing precies in orde heeft. Vandaar ook de titel van deze docu. 

Waar die drang vandaan komt om zo hard een heuvel op te fietsen, dat hoor je van de kampioenen zelf in Surfing the Line.  

De complete film van Maciek Tomiczek bekijk je hierboven.