Strava blikt terug: dit waren de trends van 2021

Strava blikt terug: dit waren de trends van 2021

We kwamen weer massaal in beweging het afgelopen jaar. Dat kun je gerust concluderen wanneer je het jaaroverzicht van Strava bekijkt. De trainingsapp zag net als in 2020 een enorme groei, in het aantal gebruikers én het aantal trainingsactiviteiten.

Meer dan 95 miljoen sporters (verdeeld over 195 landen) maken inmiddels gebruik van de app. Een flinke toename, want in 2020 waren dat er nog 73 miljoen. Het zal je niet verbazen dat Strava daarmee het grootste platform is voor atleten. 

Een interessant feit natuurlijk als je benieuwd bent naar de sportieve trends van 2021. Fijn dus dat Strava al zijn data van het afgelopen jaar weer heeft gebundeld in een overzichtelijk rapport.

De belangrijkste conclusie die je meteen kunt trekken is dat we flink zijn blijven sporten het afgelopen jaar. Al had de coronacrisis natuurlijk wel zijn effect op de trends van 2021.

Recordjaar

Met zijn allen waren we goed voor maar liefst 1,8 miljard activiteiten dit jaar. Een flinke groei ten opzichte van de 1,1 miljard vorig jaar, en ook dat was al een recordjaar. Iedere week kwamen er gemiddeld zo’n 37 miljoen activiteiten bij. En natuurlijk gaven we daarbij ook heel veel kudos aan elkaar: dat waren er niet minder dan 9,6 miljard.

aantal uploads over de jaren

Dat fietsen ontzettend populair is geworden, heb je wel gemerkt als je een nieuwe fiets wilde kopen. Maar ook op Strava was die populariteit goed te zien. Het aantal fietsritten binnen en buiten nam op Strava namelijk weer flink toe. Binnen werd er 1,4 keer zoveel gefietst, buiten 1,2 keer zoveel.

De wandeltrend zet zich voort

Toch zal het je waarschijnlijk niet verbazen dat wandelen en hiken nog meer booming waren, net als in 2020. De behoefte om even het huis te verlaten voor wat beweging en frisse lucht was natuurlijk weer groot. Alleen al omdat we vaker thuiswerken.

De cijfers liegen niet: 2 keer meer werd er gewandeld op Strava, terwijl we 1,7 keer vaker gingen hiken. Voor de meesten bleef het trouwens niet bij wandelen, want tweederde van alle lopers doet ook aan hardlopen of fietsen.

Met al die activiteiten legden we uiteraard enorm veel kilometers af. Samen was dat goed voor 20 miljard kilometer in een jaar, en daarvan werd er 10 miljard kilometer gefietst. 

Een gemiddelde fietsrit duurde 1.17:59 uur, en de gemiddelde afstand die we daarbij aflegden was 26,3 kilometer. Bijna 3 minuten en haast een kilometer meer dan in 2020.

Dat het niet alleen maar draait om het bijhouden van je trainingen op Strava, blijkt ook uit het jaaroverzicht. We delen ook graag waar we mee bezig zijn, want het aantal activiteiten met foto’s groeide met 58 procent. Daarnaast werden er 189.000 nieuwe clubs gevormd op de app dit jaar.

Weersinvloeden

Niet alleen de pandemie had zijn effect op onze sportieve gewoonten, ook het effect van (extreem) weer is duidelijk zichtbaar als je de data van Strava bekijkt. Enkele extreme voorbeelden daarvan waren de sneeuwstorm in Madrid, waar het binnen sporten toenam met 55 procent, en de overstromingen in Nagano, waar 56 procent meer binnen werd gesport. 

Wil je meer details weten over het sportieve jaar 2021? Check hier dan het complete jaaroverzicht van Strava.

Foto bij intro: Chris Robert / data: Strava