8 goede redenen om aan wielrennen te doen

8 goede redenen om aan wielrennen te doen

Waarom doe jij graag aan wielrennen? Daar heb je vast wel een antwoord op, zelfs als je de sport net hebt ontdekt. En grote kans dat het een of meerdere van deze redenen is.

1. Je wilt fitter worden

Fitter worden en fit blijven. Voor veel wielrenners is het één van de belangrijke redenen waarom ze telkens weer op hun fiets stappen. Iets waar jij je vast in herkent. Hoe lekker is het immers dat je niet telkens buiten adem raakt van iedere kleine activiteit?

2. Je houdt van avontuur

Ben je gek van avontuur, dan is het logisch dat je op een fiets stapt. En nee, voor avontuur hoef je niet altijd een flink eind te reizen. Al is een biketrip tijdens je vakantie wel heel gaaf natuurlijk! Maar soms vind je het avontuur ook gewoon wanneer je een compleet nieuwe route ontdekt, vlak bij huis.

3. Je neemt graag deel aan sociale activiteiten

Wielrennen een solosport? Kan natuurlijk, maar het is vooral ook een erg sociale sport wanneer je lid bent van een club, of regelmatig met een groepje vrienden gaat fietsen. Waarbij je de koffiestop onderweg natuurlijk niet overslaat.

4. Je houdt van competitie

Zien wat je waard bent? Ook dat kan perfect op een fiets, en je hoeft er niet eens per se een wedstrijdlicentie voor aan te vragen. Ook van een sprint tot aan het plaatsnaambordje kun je genieten (vooral als je ‘m wint), net als wanneer je als eerste de top bereikt van dat venijnige klimmetje.

5. Je combineert je sport graag met wat anders

Ergens op de koffie gaan, vogels spotten, fotograferen… Zomaar een paar dingen die je kunt doen op een fiets. Wielrennen laat zich dan ook prima combineren met wat anders. Niet alleen erg afwisselend, maar ook heel praktisch soms.

6. Je doet graag een sport die minder belastend is

Als je een sport zoekt die minder belastend is voor je lichaam, dan is wielrennen een hele slimme keuze. Geen wonder dus dat veel mensen tot op hun oude dag blijven fietsen. Het is geweldig voor je conditie, maar de kans op blessures is klein.

7. Je houdt van afwisseling

Heb je die ene sportschool, die sporthal of dat veld nu wel eens gezien, en is het de hoogste tijd voor meer afwisseling? Dan spring je op de fiets natuurlijk! Want maar weinig sporten zijn zo afwisselend als wielrennen. En dat geldt niet alleen voor de omgeving waarin jij je sport beoefent. Ook het doel van je ritje kan iedere keer weer anders zijn, net als de mensen met wie je op pad gaat.

8. Je wilt altijd kunnen sporten

Waar je ook bent, en wat voor tijd het ook is: een fietsritje kun je altijd plannen. Of je vrienden nou tijd hebben of niet, en of het nou zomer of winter is. Je kunt het desnoods zelfs binnen doen, als dat je voorkeur heeft. Weinig sporten die zo flexibel zijn!

Foto’s: Alexandre Saraiva Carniato