6 redenen om nu te beginnen met wielrennen

6 redenen om nu te beginnen met wielrennen

Misschien speel je al een tijdje met de gedachte om te beginnen met wielrennen. In dat geval is het de hoogste tijd om je plannen om te zetten in daden, want deze start van de zomer is het perfecte moment om je nieuwe hobby een kans te geven. 

Uiteraard omdat het in de zomer ontzettend aangenaam is om buiten te zijn. Maar ook de bijzondere tijd waarin we leven is een reden om te kiezen voor de fiets. Mocht je nog twijfelen, dan zijn hier 6 redenen om nu te beginnen met wielrennen.

1. Een van de fijnste manieren om van A naar B te komen

Wielrennen is natuurlijk niet alleen maar een sport, maar ook een handig middel om ergens te komen. De fiets geeft je vrijheid, en nu we uit deze bijzondere crisis komen geldt dat meer dan ooit. Geen gedoe met mondkapjes in de bus, of afstand proberen te houden op een druk station. Met de fiets bepaal je zelf waar je heengaat en wanneer.

2. Je draagt een steentje bij aan een prettiger leefklimaat

Door vaker te gaan fietsen draag je bij aan een beter milieu en aan een prettiger leefklimaat. Maar je werkt ook aan je eigen conditie en aan je mentale gezondheid. Bovendien inspireer je anderen om jouw goede voorbeeld te volgen. 

Tijdens de coronacrisis hebben veel mensen de fiets (her)ontdekt, terwijl files verdwenen en de luchtverontreiniging afnam. Hoe mooi zou het zijn als we die mooie ontwikkeling kunnen vasthouden?

3. De zomer is het perfecte seizoen

Het is meestal aangenaam warm, lang licht, en als het al eens regent, dan droogt de weg snel weer op. Als je al een tijdje speelt met de gedachte om te gaan wielrennen, dan is de zomer het ideale moment om te beginnen. Als je doorgaans weinig tijd hebt, dan heb je nu zelfs de optie om ’s ochtends heel vroeg of ’s avonds heel laat te gaan, zonder dat je in het donker hoeft te fietsen. Je kunt onderweg afstappen voor een terrasje en het is op de meeste dagen een feest om buiten te zijn. 

4. Je hebt weinig nodig

Die aangename temperatuur die je meestal hebt in de zomer, zorgt er ook voor dat je niet meteen een complete garderobe hoeft aan te schaffen om je nieuwe hobby een kans te geven. Een shirtje, een fietsbroek en een helm zijn in principe genoeg om op te stappen. 

Dat in tegenstelling tot de koude maanden, wanneer je al snel hebt te dealen met een thermoshirt, een windjack, overschoenen en handschoenen, een sjaal en een muts.

5. Een mooie besteding van je vakantiegeld

Die dure, verre vakantie die je misschien wel in gedachte had, kun je nu natuurlijk niet maken. Alle reden om je vakantiegeld dit jaar anders te besteden dan je normaal zou doen. Bijvoorbeeld door een investering te doen in je nieuwe hobby. Van je vakantiegeld kun je bijvoorbeeld een hele mooie fiets kopen…

6. Wielrennen kun je veilig doen volgens de richtlijnen

Sporten in teamverband, of trainen in de sportschool is nog steeds niet mogelijk, maar wielrennen kun je wel veilig doen volgens de richtlijnen van het RIVM. Alleen of met een paar vaste fietsvrienden. Wil je dus wat doen aan die quarantaine-kilo’s, of je conditie in het algemeen, dan is dit het perfecte moment om de fiets te pakken. 

Foto: Chris Kendall