Zoveel fietst een profwielrenner per jaar

Zoveel fietst een profwielrenner per jaar

Mocht je partner weer eens opmerken dat je wel erg vaak fietst, bedenk dan maar zo: het kan altijd gekker. Een profwielrenner gaat waarschijnlijk nog wat verder namelijk.

Nou heeft een beroepsrenner ook een uitstekend excuus natuurlijk, om alweer een paar uur te gaan fietsen. Wanneer het je werk is dan moet je nou eenmaal aan de bak.

Dat profs daarom kilometervreters zijn zal je niet verbazen. Bijna dagelijks stappen ze op hun fiets, buiten die paar weekjes aan het eind van het seizoen. Zo lopen de kilometers natuurlijk aardig op. Zelfs wanneer een prof geen grote ronden rijdt. 

Hoeveel een prof exact fietst hangt uiteraard af van het type renner. Zo zijn er renners die juist extra veel training nodig hebben omdat ze weten dat ze daar nog sterker van worden, en wielrenners die hebben ervaren dat dit niet zo goed werkt.

Meer inzicht

Vroeger was het lastig meten hoeveel een profwielrenner fietst in een jaar, maar mede dankzij Strava krijgen we steeds meer inzicht. Daardoor kunnen we tegenwoordig ook eenvoudig nagaan dat veel profs per jaar wel 30.000 kilometer fietsen, en soms nog meer.

Dit geldt met name voor de mannen, al zijn er ook uitschieters in het vrouwenpeloton. Met Annemiek van Vleuten wellicht als bekendste voorbeeld. Zij deed de afgelopen jaren zeker niet onder voor veel van haar mannelijke collega’s, met meer dan 30.000 kilometers in één seizoen.

Peloton in volle vaart.

Een prof die de 30.000 kilometer aantikt, fietst daarvoor gemiddeld zo’n 1.000 uur. Dat komt per week neer op zo’n 18 uur, en een afstand van zo’n 500 tot 600 kilometer. 

De ene week is daarbij de andere niet, want een prof heeft immers rustperiodes maar ook intensieve (trainings)weken. Daardoor zal een renner in sommige weken wel 30 uur op de fiets zitten, en soms ‘maar’ 10 uur.

Uiteraard maakt een prof flink wat van die kilometers in wedstrijdverband. De mannen in de WorldTour hebben tegenwoordig al snel zo’n 80 racedagen, de vrouwen vaak zo’n 50.  

Het peloton klimt naar Igls, tijdens het WK van 2018.

Van Aert en Van Vleuten

Eén van de renners die (bijna) al zijn trainingen en wedstrijden deelt op Strava is Wout van Aert. Zelfs zijn looptrainingen komen in de app terecht. Natuurlijk zullen er trainingen zijn die hij niet deelt, maar desondanks is zijn totaal imposant. Volgens Strava reed hij in 325 dagen 34.466 kilometer. 

Annemiek van Vleuten, die het afgelopen jaar haar carrière beëindigde, deed daar nauwelijks voor onder. Zij reed in 2023 maar liefst 27.747 kilometer, in 310 ritten. (en 32.258 kilometer in 2022.)

Plezier

Dat zijn imposante cijfers, maar laat je er vooral niet door van de wijs brengen. Veel kilometers maken is mooi, maar genieten is nog belangrijker. Vooral wanneer het je hobby is. Kwaliteit boven kwantiteit dus, dat  is waar het vooral om draait. 

Foto’s: John Cameron (Unsplash) en In de Kopgroep