Postiljon van de Vrede: bekijk de film over Gino Bartali

Postiljon van de Vrede: bekijk de film over Gino Bartali

Ben je een wielerfan, dan kan het haast niet anders of je hebt wel eens van Gino Bartali gehoord. Een veelwinnaar was hij, en een ware wielerheld in eigen land. Maar na zijn dood bleek hij ook nog eens een verzetsheld. Laurens ten Dam en Stefan Bolt maakten een film over deze fascinerende wielrenner, die je vanaf vandaag kunt bekijken.

Het palmares van Gino Bartali is lang en telt vele hoogtepunten. Drie keer won hij onder meer de Giro, en twee keer de Tour. Daarnaast won hij vele klassiekers, zoals Milaan-San Remo en de Ronde van Lombardije. 

Bartali was zodoende al tijdens zijn leven een legende. Toch bleek de Italiaan na zijn dood een nog grotere held dan iedereen al dacht. Toen pas werd namelijk bekend dat Bartali honderden keren zijn leven op het spel had gezet in de Tweede Wereldoorlog. Door te werken voor het verzet en valse documenten te smokkelen in zijn fiets.

In Postiljon van de Vrede, een nieuwe film van Life Slow Ride Fast gaan Laurens en Stefan op zoek naar dat bijzondere verleden van Gino Bartali. Wat bewoog de man en waarom had hij tot aan zijn dood met bijna niemand over zijn oorlogsverleden gesproken? 

Smokkelroute

In de docu zie je onder meer hoe Laurens en Stefan de smokkelroute rijden van Bartali, over de beroemde witte wegen van Toscane en Umbrië. Langs slaperige dorpjes, beroemde steden, en langs cafés en osteria’s. Op zoek dus naar antwoorden én naar avontuur. 

Naast Laurens en Stefan komen verder onder andere Gioia Bartali, Renate Verhoofstad en Wilfried de Jong aan het woord. De complete documentaire kun je hierboven zien vanaf 20.00 uur vanavond. Alvast benieuwd naar de trailer? Die vind je hier

Foto Gino Bartali: WikiMedia / Nationaal Archief