Nieuwe podcast onderzoekt het mysterie rondom Pantani

Nieuwe podcast onderzoekt het mysterie rondom Pantani

Rimini

In een nieuwe podcastserie onderzoekt de BBC wat er echt gebeurde met de legendarische wielrenner Marco Pantani. Zou de maffia in staat zijn om een wielrenner te vermoorden?

Il Pirata was tijdens zijn carrière altijd nieuws. En als het niet ging over zijn ongekende prestaties op de fiets, dan ging het wel over doping, race-fixing of corruptie.

Zijn grote succesjaar was 1998. Toen won Pantani zowel de Giro als de Tour. Maar daarna ging het snel bergafwaarts met de wielrenner die de allure had van een rockster. Hij werd beschuldigd van dopinggebruik, en kreeg last van depressies. 

In 2004 overleed hij plotseling, op 34-jarige leeftijd, in een hotelkamer in Rimini. De omstandigheden waarin dat gebeurde, zijn altijd vaag gebleven. 

Een overdosis cocaïne en een hartstilstand was de officiële verklaring. Maar regelmatig waren er in de jaren daarop weer nieuwe geruchten over zijn dood. Was het toch de maffia geweest die Pantani had vermoord? De Italiaanse justitie opende zelfs drie keer een nieuw onderzoek, in 2014, 2016 en in 2021. Desondanks bleef de dood van Pantani raadselachtig.

Death of a Pirate

De dood van Pantani is één van de grootste mysteries in het wielrennen. Dat vond ook de BBC, en daarom brengen zij een nieuwe podcastserie over de Italiaanse wielerheld. Death of a Pirate is de titel van deze serie, waarin één vraag centraal staat: wat gebeurde er echt met Marco Pantani?

In de podcast komen wielerjournalisten aan het woord, maar ook maffia-experts, historici en de politie. En de vraag is natuurlijk of de BBC meer te weten is gekomen.

Ben je nieuwsgierig, dan kun je hier alvast een fragment horen. En wil je de volledige serie beluisteren, dan kan dat vanaf morgen onder meer op deze plek.

Foto: Unsplash