Dit moet je overwinnen als je begint met wielrennen

Dit moet je overwinnen als je begint met wielrennen

Zodra je iets nieuws gaat doen, dan voelt dat vaak wat onwennig. Ga je voor het eerst wielrennen, dan werkt dat natuurlijk ook zo. Gelukkig is het een proces waar je niet tijden mee blijft zitten (als het goed is). Maar het is vrijwel zeker dat je een of meerdere van deze obstakels moet overwinnen.

Fysieke ongemakken

Je fiets goed afstellen, als je begint met wielrennen, is ontzettend belangrijk om klachten te voorkomen. Maar hoe goed je dat ook doet, de kans is groot dat je lichaam moet wennen aan je houding op de fiets en de beweging die je nu ineens veelvuldig maakt. 

Spierpijn kan het gevolg zijn, maar ook je polsen, onderrug of zitvlak kunnen tijdelijk opspelen.

Normaal gesproken zijn deze klachten onschuldig en van tijdelijke aard. Gaan deze ongemakken na verloop van tijd niet over? Dan is het slim om advies in te winnen en om iemand naar je houding op de fiets te laten kijken.

Een gebrek aan kennis

De lijst met vragen die je hebt is waarschijnlijk lang, als je begint met wielrennen. Vragen over je kleding, het materiaal, je houding, voeding, de intensiteit waarmee je fietst, en hoe je goed herstelt bijvoorbeeld. 

Google is je goede vriend waarschijnlijk, maar je zult ook veel van andere wielrenners leren. En door iets gewoon te gaan doen leer je ook een hoop natuurlijk. 

Maak je verder niet te druk over die zogenaamde wielercode. Regeltjes over wat je wel en niet hoort te doen als wielrenner zijn al lang niet meer van deze tijd.

Jezelf een groentje voelen

Je zult je waarschijnlijk ook ontzettend groen voelen zodra je begint met wielrennen. Bijvoorbeeld wanneer andere wielrenners je inhalen, maar ook wanneer je voor het eerst met een groepje of een vereniging meefietst. Iedereen lijkt te weten wat-ie doet en lijkt goed getraind. Met de nadruk op lijkt, want uiteraard valt dat reuze mee…

Gelukkig gaat dat groene gevoel er snel af als je doorzet. En voor je het weet ben jij de ervaren wielrenner die andere beginners tips geeft, en die anderen op sleeptouw neemt.

Dingen niet zo handig aanpakken

lekke band

Hoe mooi zou het zijn als je alle benodigde kennis in een keer kon uploaden naar je brein, net als in die film, The Matrix? Helaas werkt het niet zo. En dus zul je af en toe aan het stuntelen zijn, en dingen niet zo handig aanpakken. 

Verkeerde aankopen, matige kledingkeuzes, slechte reparaties en dubieuze routes… De kans is groot dat je met veel van die dingen te maken krijgt als je begint met wielrennen.

Het mooie daarvan? Fouten maken is de beste manier om iets te leren, dus je bent op de goede weg!

Foto’s: Unsplash