De fietssport groeit weer, met één trend die extra opvalt

De fietssport groeit weer, met één trend die extra opvalt

De wielersportbond NTFU presenteerde dit weekend de Wielersportmonitor 2023, en daaruit blijkt dat de wielersport nog altijd groeit qua populariteit. Het aandeel vrouwen dat sportief fietst is daarnaast ook gestegen. Met name in één categorie.

Het aantal wielersporters is volgens het onderzoek weer toegenomen, en wie goed rondkijkt op de  fietspaden zal dat wellicht niet verbazen. 

Inmiddels zijn er meer dan 900.000 wielersporters in Nederland. Steeds meer mensen wielrennen, mountainbiken en gravelbiken dus. En vaak wisselen we dat ook nog eens af.

Corona

Dat corona – en de wens om gezond en fit te blijven – daar ook een rol in had, blijkt ook uit de cijfers. Voor maar liefst 87.000 mensen was dat de aanleiding om met wielrennen, mountainbiken of gravelbiken te beginnen. De motivatie om te starten, kwam daarbij vaak van vrienden en bekenden.

Uit het onderzoek blijkt ook dat 13 procent van alle wielersporters inmiddels het gravelen heeft ontdekt, en het merendeel daarvan begon daarmee het afgelopen jaar. Van al deze gravelbikers deed het grootste deel al aan wielrennen of mountainbiken. 

Extra opvallend

Wat daarnaast opvalt, is dat het aandeel vrouwen dat sportief fietst is gestegen. Van alle wielersporters is 30 procent inmiddels vrouw. In 2014 was de verhouding nog 80 procent mannen, 20 procent vrouwen.     

Steeds meer vrouwen ontdekken dus de sportieve fiets. Extra opvallend is het daarbij dat dat vooral jonge vrouwen zijn, tussen de 25 en 35 jaar. Van alle vrouwen die fietsen, is maar liefst de helft jonger dan 35 jaar. Bij de mannen is dit 23 procent.

Toertochten

Nog een specifiek onderdeel waar de NTFU onderzoek naar deed, zijn toertochten. Ook die blijven populair, maar het aantal starts nam wel iets af: van 1,5 miljoen naar 1,4 miljoen. En het gemiddelde aantal tochten dat een wielersporter per jaar rijdt is nu 4 in plaats van 5.

Met name de kleinschalige tochten die wielerclubs organiseren, zijn erg in trek. Zo’n 73.000 wielersporters hebben zich voorgenomen om binnen nu en een jaar een toertocht te fietsen, waarbij het ontdekken van nieuwe wegen en paden de belangrijkste factor is om mee te doen.

Ben je benieuwd naar nog meer cijfers uit dit onderzoek? Vanaf maandag 15 mei vind je hier de complete Wielersportmonitor 2023 van de NTFU.

Foto’s: Unsplash