5 nieuwe boeken waarmee je de feestdagen wel doorkomt

5 nieuwe boeken waarmee je de feestdagen wel doorkomt

Het einde van het jaar is in zicht, en dat betekent voor jou waarschijnlijk ook dat je even gas terug neemt. Tijd voor jezelf en je familie, en tijd voor de fiets. Maar wat doe je verder, als je alle kerstfilms wel een keertje zat bent? Een goed boek is dan de uitkomst natuurlijk.

De afgelopen weken verschenen er weer een aantal interessante boeken over wielrennen, waarmee je de lockdown en de kerstvakantie zeker doorkomt. Welke titels dat zijn, zie je in dit overzicht. 

The Wolfpack is back

The Wolfpack is back

Ook in het gekke coronajaar 2020 was Deceuninck – Quick-Step het team met de meeste overwinningen van allemaal. En dat rechtvaardigt natuurlijk een luxe koffietafelboek waarin je kunt terugblikken op het seizoen. 

Door de lens van Wout Beel beleef je alle bijzondere momenten van The Wolfpack opnieuw. Alle overwinningen uiteraard, maar net zo vaak zie je wat er voor of na de wedstrijd gebeurde. In de ploegbus bijvoorbeeld, maar ook in de familiekring van renners. 

Dit is de derde jaar trouwens dat Deceunick – Quick-Step een ‘Wolfpack-boek’ presenteert. In 2018 was er The Wolfpack: 365 Days on the Road, en in 2019 verscheen The Wolfpack: 365 Days at the Wheel.

The Wolfpack is back is onder andere hier te koop.

Veldrijden – De 100 mooiste verhalen over de cyclocross

Veldrijden - De 100 mooiste verhalen over de cyclocross

Modder, uitzinnige fans en ploeterende coureurs in weer en wind: dat is kort samengevat natuurlijk de cross. De favoriete wintersport van heel wat Belgen en Nederlanders. 

Dat het veldrijden net als het wielrennen barst van de bijzondere verhalen, bewijst dit boek waaraan wielerauteurs Stijn Vanderhaeghe en Stefaan Van Laere hun medewerking verleenden.

‘De 100 mooiste verhalen’ neemt je mee naar heel wat legendarische momenten, parcoursen en kampioenschappen uit de geschiedenis van het veldrijden, met portretten en anekdotes. 

De foto’s in het boek zijn trouwens minstens zo interessant. Die geven een mooi tijdsbeeld van de sport waarin een hoop is veranderd, maar tegelijk ook veel hetzelfde is gebleven. 

Veldrijden – De 100 mooiste verhalen over de cyclocross is onder meer hier verkrijgbaar.

Theologiek II – Bespiegelingen van een ex-profwielrenner

Theologiek II - Theo de Rooij

In Theologiek II heeft Theo de Rooij wederom zijn meest recente columns verzameld, die eerder hij schreef voor onder meer Tubantia en TwenteSport. 

In die columns deelt de voormalige profwielrenner en ploegleider zijn eigen ervaringen op en naast de fiets. Maar ook geeft hij zijn mening over recente maatschappelijke en sportieve gebeurtenissen. Vaak doet hij dat op zijn eigen filosofische wijze, wat de titel ‘Theologiek’ verklaart. 

Het eerste deel kwam uit in 2018, en de opvolger Theologiek II verscheen deze maand.

Stille sport

Stille Sport - Mart Smeets

Precies een jaar geleden keken we met veel genoegen vooruit naar een veelbelovend sportjaar. Wisten wij veel dat er een pandemie van deze omvang zat aan te komen. 

Ook voormalig NOS-presentator Mart Smeets had zich een ander sportjaar voorgesteld. Thuis opgehokt schreef hij daarover een groot aantal korte verhalen. Over lege stadions en geluidsbandjes, voorjaarsklassiekers in de herfst en sportploegen in competitie-bubbels. Een bizar jaar vol onzekerheid, paniek en teleurstelling, waarbij we nog maar moeten afwachten hoe dat verdergaat in 2021. 

Gelukkig weet Smeets dit stille jaar in mooie vertellingen samen te vatten, waardoor je het sportjaar 2020 goed af kunt sluiten. 

Stille Sport is per direct verkrijgbaar.

Solo – Tussen zuchten en hijgen

Solo - Thomas de Gendt

Laat een kleurrijke renner als Thomas de Gendt zijn verhaal vertellen, en de kans is groot dat het een interessant boek oplevert. Zeker wanneer Bahamontes-schrijver Jonas Heyerick het verhaal optekent. 

Natuurlijk gaat Solo over zijn bijzondere overwinningen, zoals die Stelvio-rit in de Giro en de Tour-etappe naar de Mont Ventoux. Maar ‘de koning van de ontsnappingen’ blijkt ook een fenomeen buiten de koers. Dat hij gefascineerd is door cijfers en niet houdt van opwarmen en masseren zijn daar slechts twee voorbeelden van.

Maar liefst 34 uur was De Gendt voor dit boek in gesprek met Heyerick, en dat moet haast wel een bijzonder portret opleveren.

Solo verscheen enkele weken geleden, en is onder meer hier verkrijgbaar. 

Op zoek naar nog meer boeken over wielrennen? Check dan ook dit overzicht.