Leesvoer voor de vakantie: 7 boeken over wielrennen

Leesvoer voor de vakantie: 7 boeken over wielrennen

Ook de laatste maanden verschenen er weer heel wat boeken over wielrennen. Enkele biografieën, maar ook een aantal naslagwerken en verhalenbundels. In de Kopgroep zet ze voor je op een rijtje, zodat je deze zomermaanden zeker wat te lezen hebt.

Rood-wit-blauw in de Tour

Rood-wit-blauw in de Tour

In dit flinke naslagwerk beschrijft Mart Smeets alle Nederlanders die ooit meededen aan de Tour de France én de Tour Féminin. Veel van die 258 mannen en 125 vrouwen zijn inmiddels vergeten, maar Smeets haalt ze allemaal terug middels een portret. Soms aangevuld met zijn persoonlijke verhalen.

Jan Ullrich

Jan Ullrich

In deze biografie van Daniel Friebe lees je het complete aangrijpende levensverhaal van Jan Ullrich. Van de eerste wedstrijd die hij won – op een geleende fiets – tot aan de eindeloze afdaling na zijn carrière, waarbij hij fout op fout stapelt. Je leest het in detail in Jan Ullrich – De man, de mythe, de waarheid

Kampioenes op de fiets

Kampioenes op de fiets

Kampioenes op de fiets is een eerbetoon aan een unieke generatie vrouwen in het wielrennen: Marianne Vos, Chantal van der Broek-Blaak, Annemiek van Vleuten, Anna van der Breggen, Ellen van Dijk en Kirsten Wild. De rensters vertellen niet alleen over hun successen, schrijver Roy Schriemer onderzoekt ook zelf waarom deze generatie zo succesvol is en was.

Je racefiets zelf onderhouden

Je racefiets zelf onderhouden

Christopher Allwang vertelt je in dit naslagwerk precies hoe je stap-voor-stap je racefiets onderhoudt en repareert. Daarnaast beschrijft hij de belangrijkste onderdelen en gereedschappen, en helpt hij je bij het vinden van de beste zitpositie op je fiets. Een behoorlijk compleet boek dus als je voortaan zelf graag je fiets onderhoudt.

De Tour van toen

De Tour van toen

Hoe het er aan toe ging in de beginjaren van de Tour de France, nog voor de Eerste Wereldoorlog, lees je in De Tour van toen. Schrijver Ron Couwenhoven beschrijft daarbij niet alleen de kampioenen en hun successen, maar vertelt ook over de renners uit de tweede lijn. Hun verhalen zijn immers net zo boeiend, en misschien nog wel interessanter.

Altijd bergop

Dat het wielrennen heel wat tragische verhalen kent, zal je als wielerliefhebber niet verbazen. In Altijd bergop heeft wielerauteur Geert de Vriese (bekend van wielertijdschrift Bahamontes) een aantal van die bijzondere verhalen gebundeld. Tragische helden als Marco Pantani, Frank Vandenbroucke en Tom Simpson ontbreken uiteraard niet, maar ook minder bekende renners komen in dit boek aan bod.

God is dood

God is dood

Dit boek over het ‘fietsende godenkind’ Frank Vandenbroucke verscheen al wat eerder, maar mag zeker niet ontbreken in dit overzicht. In God is dood lees je over de opkomst en ondergang van de renner die heel wat wielerfans in vervoering bracht, maar ook zijn eigen grote vijand was.

Op zoek naar nog meer boeken over wielrennen? Check dan ook dit overzicht.

Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via deze links dan betaal je niks extra, maar je steunt In de Kopgroep er wel mee. Foto bij intro: In de Kopgroep