Video: Lachlan Morton snelt naar de winst in Badlands

Video: Lachlan Morton snelt naar de winst in Badlands

Van de alternatieve kalender van EF Pro Cycling kwam logischer wijze maar weinig terecht dit jaar. Een meevaller was het daarom dat Lachlan Morton, renner voor EF, toch kon starten in de gravelrace Badlands. Mét resultaat, want hij won de race. Maar dat deed hij wel door dieper te gaan dan ooit.

Badlandsis de nieuwste aflevering in de serie EF Gone Racing, waar je vast al eens van hebt gehoord. Ook dit jaar had het WorldTour-team weer grootste plannen, maar door de corona kwam van al die alternatieve wedstrijden maar weinig van terecht.

Lichtpuntje was het daarom dat er in Zuid-Spanje wel groen licht werd gegeven voor de allereerste editie van Badlands, een gravelrace over ruim 700 kilometer waarbij je helemaal op jezelf bent aangewezen. Een race bovendien over de ruigste wegen van Spanje en door de enige woestijn van West-Europa.

Uiteraard was dat een kolfje naar de hand van Lachlan Morton, die al heel wat wedstrijden in het alternatieve circuit mocht afwerken en die niet vies is van een fikse uitdaging. 

Voorbereiding op de Giro

In bijgaande film zie je hoe Morton in slechts 43,5 uur naar de finish snelt, zonder ook maar een minuutje zijn ogen te sluiten. Wat voor uitwerking dat heeft op je geest, hoor je ook van de Australiër zelf. 

Het was een race dus waarbij Morton tot op het tandvlees ging. Zijn racemaatje Hayden McCormick onderstreept nog eens extra hoe zwaar het was, door op zo’n 15 uur steenkapot als tweede te finishen. 

Of het de ideale voorbereiding is als je ruim drie weken later de Giro moet rijden? Ook Lachlan Morton is daar nog niet over uit, direct na de race. ‘Maar erger kan het niet worden toch?’ grapt hij zelf.

Het mag dan een slopend avontuur zijn waarover je wel drie keer nadenkt voor je er aan begint, gek genoeg inspireren de beelden wel…