Tom Pidcock gunt je een blik in zijn wereld

Tom Pidcock gunt je een blik in zijn wereld

Wat goed is komt snel. Dat bewezen Remco Evenepoel en Egan Bernal het afgelopen seizoen, en voor de pas twintigjarige Tom Pidcock geldt precies hetzelfde. De jonge Brit heeft al veel titels op zak, maar moest zich dit jaar voor het eerst bewijzen als veldrijder op het hoogste niveau.

Iedere kenner roemt al jaren het talent van Tom Pidcock. Niet zo verwonderlijk, want de renner uit Leeds liet de afgelopen jaren al vaak zien uit welk hout hij is gesneden. Door twee jaar geleden in Bergen bij de junioren de wereldtitel tijdrijden te pakken bijvoorbeeld. Maar ook door twee jaar achtereen wereldkampioen veldrijden te worden, bij de junioren en bij de beloften.

Dit jaar maakte Pidcock in het veldrijden de definitieve opstap naar de elite. Dat hij daar klaar voor is bewees hij het gehele seizoen, maar onderstreepte hij nog eens extra op het afgelopen WK in Dübendorf. Daar behaalde hij zoals je weet een glansrijke tweede plek. Weliswaar achter de onverslaanbare Mathieu van der Poel, maar wel mooi voor een zevental Belgen.

Tom Pidcock, WK Dübendorf
Pidcock op het WK in Dübendorf.

Begaafd

De naam Van der Poel is gevallen. Niet geheel toevallig worden Pidcock en de Nederlander vaak met elkaar vergeleken. Allebei zijn ze allround, en hebben ze een gigantisch vermogen. Maar wat beide renners vooral kenmerkt is dat ze ontzettend begaafd zijn als het op hun techniek aankomt. Dat de twee elkaars grote concurenten worden over een of twee jaar is dan ook niet onwaarschijnlijk.

In bijgaande pas verschenen documentaire volgt de camera Tom Pidcock gedurende het afgelopen seizoen. Flink wat hoogte- en dieptepunten passeren daarin de revue. Zo wint hij het Engelse kampioenschap, maar crasht hij ook zwaar in de Tour de l’Avenir, vier werken voor het WK op de weg. Toch zet hij alles op dat WK, met grote emoties tot gevolg.

Showman

Het meest interessant echter aan de documentaire is dat je de Brit en zijn omgeving een stukje beter leert kennen, op een verrassende manier. Want Pidcock blijkt bepaald niet de showman te zijn met iets te veel zelfvertrouwen, waarvoor hij door zovelen vaak wordt aangezien.

Pidcock vertelt in de korte film over de toenemende druk, het lange weg zijn van huis, en hoe hij mentaal een tijdlang met zichzelf worstelde als junior. Toch is Pidcock volgens eigen zeggen ook iemand die geniet van alle aandacht, ook al laat hij dat juist niet blijken.

In de documentaire ‘Stepping up to the Elite’ leer je Tom Pidcock beter kennen dan je ooit deed. Het is een mooi portret van een bijzondere renner, waar we de komende jaren als alles goed gaat nog veel van zullen horen.

Tom Pidcock
Pidcock aan het begin van dit seizoen, tijdens de Superprestige in Gieten.
Tom Pidcock
De fans staan onmiddellijk klaar na zijn race in Essen.
Tom Pidcock
Pidcock heeft weinig moeite met de schuine kant in Hoogerheide.
Tom Pidcock
Het aftellen is begonnen. De Brit verkent nog een laatste keer het WK-parcours in Dübendorf.