Keltische roots vormen de route van de Pan Celtic Race

Keltische roots vormen de route van de Pan Celtic Race

Zes dagen, veertien uur en achtendertig minuten kostte het Chris Pitblado om de allereerste Pan Celtic Race op zijn naam te schrijven. In bijgaande documentaire volg je de complete race door Schotland, Ierland en Wales, en beleef je het drama, de vreugde en het afzien van alle deelnemers.

De Pan Celtic Race is sinds zijn introductie dit jaar de langste ultra endurance race van Groot-Brittannië, met een eerste editie over 2375 kilometer. De Keltische geschiedenis van de Britse eilanden vormt de rode draad en bepaalt de route, in een wedstrijd waarbij de deelnemers compleet op zichzelf zijn aangewezen.

Het mag dan hartje zomer zijn, een harde wind en felle regenbuien maken de bizar lange afstand nog een grotere uitdaging dan hij op papier al is. Een regelrechte slijtageslag is dan ook het gevolg en gezichten spreken boekdelen.

Koude pasta in de berm

Rillend in een berm eten deelnemers hun koude pasta en in de stromende regen repareren ze een lekke band. Om vervolgens in het holst van de nacht een slaapplek te zoeken in een berm, of op de grond van een winkelcentrum.

De Pan Celtic Race is zwaar. In deze vijfenveertig minuten durende documentaire kun je niet anders concluderen. En toch ga je tijdens het bekijken van de film waarschijnlijk de drang voelen om zelf ook de fiets te pakken.

Pan Celtic Race
Finish bereikt…

Meedoen?

Geïnspireerd door de beelden? De volgende editie van de Pan Celtic Race start op 5 juli 2020. Opgeven voor het komende jaar kan hier. En los van je ambities is de docu sowieso een aanrader.

Foto’s: YouTube / Flickr