Fietsforenzen: zo laat je niets aan het toeval over

Fietsforenzen: zo laat je niets aan het toeval over

Fietsforens

De meesten van ons ervaren het als een grote luxe: op de fiets naar je werk. En dat is het! Niet alleen kom je op die manier gemakkelijk aan je trainingsuurtjes, het is ook een heerlijke manier om je dag te beginnen.

Natuurlijk kan het ook wel eens tegenzitten. Wanneer het pijpenstelen regent bijvoorbeeld. En wanneer je geen ochtendmens bent, dan is het misschien wel eens pittig om wat eerder op te staan. Maar het feit dat jij de file of een drukke trein ontloopt en in plaats daarvan je eigen pad kiest in de buitenlucht maakt alles goed.

Heb jij het plan om vaker naar je werk te fietsen? Dan zal je met deze tips goed voorbereid op pad gaan.

Een extra kledingsetje voor voor slecht weer

Zorg dat je altijd een extra set fietskleding meeneemt of hebt klaarliggen op het werk. Heel handig op dagen dat het onverwachts met bakken uit de lucht komt en je ’s avonds niet je natte, besmeurde plunje weer wilt aantrekken.

Ga ruim op tijd

Je geniet minder van je ochtendrit, wanneer je je moet haasten. Houd er rekening mee dat er altijd wat kan gebeuren onderweg: een lekke band, een wegomleiding of flinke tegenwind. Een beetje speling qua tijd is dan fijn.

Bijkomend voordeel: je kunt eens afwijken van je route, wanneer je daar zin in hebt. Zo blijft je werkrit leuk en afwisselend.

Vertrek de eerste keer sowieso wat vroeger, als je twijfelt over de duur en de exacte route die je wilt rijden. Of test de route een keertje van te voren.

Wees voorbereid op alle weersomstandigheden

Het vergt ’s winters wat meer tijd om je klaar te maken voor een rit. Maar laat dat niet de reden zijn om je ongemotiveerd te voelen. Zorg dat je fietskleding gewassen is en klaar ligt en lampjes zijn opgeladen. Geef jezelf geen excuus om alsnog de auto te pakken. 

Overweeg spatborden of een ass saver. Aangezien je naar het werk gaat, is het wel fijn om daar niet binnen te vallen met een modderpak aan.

Zorg tot slot dat je telefoon voldoende is opgeladen zodat je altijd iemand kunt bereiken onderweg. 

Check je fiets de avond ervoor

Er ’s ochtends achterkomen dat je remblokjes versleten zijn of dat een band is leeg gelopen, is een flinke domper. Daar gaat je zin om de fiets te pakken. Geef onverwachte malaise (en ochtendstress) geen kans. Zorg dat je de fiets de avond ervoor checkt en eventueel weer in gereedheid brengt.

Zorg voor een reserveplan

Het is goed om na te denken over een plan B, voor het geval je onderweg ineens serieuze pech hebt met je fiets. Kan een collega je oppikken bijvoorbeeld? Of is er een station in de buurt? Door er van te voren over na te denken, voorkom je in ieder geval acute stress.

Wanneer je al deze zaken voor elkaar hebt, dan is fietsforenzen de perfecte manier om je dag te beginnen én je wekelijkse kilometers te maken. Zo haal je gemakkelijk je doelen, en hoef je ’s avonds als je moe bent niet meer de deur uit. Goed geregeld toch?

Foto: Pexels

Join the discussion