9 gênante situaties die je als wielrenner graag vergeet

9 gênante situaties die je als wielrenner graag vergeet

Als wielrenner heb jij vast ook wel eens zo’n moment waarop je het liefst door de grond zou willen zakken. Waarover het gaat? Over een van deze gênante situaties natuurlijk, waarvan je er vast een paar herkent…

Niet op tijd uitklikken

Een klassiekertje onder wielrenners. En echt niet alleen maar voorbestemd voor beginnende fietsers. Soms is een stop nou eenmaal noodzakelijk voor je er erg in hebt. Voordat je dan kan uitklikken met je schoenen, doet de zwaartekracht al zijn werk en lig je op de grond. Gênant natuurlijk, vooral als dat je overkomt bij een druk stoplicht. 

Tip: kijk in dat geval geërgerd naar je trappers, alsof het toch écht de schuld is van je fiets. En fiets vervolgens snel verder…

De weg kwijtraken

Minder erg natuurlijk als je helemaal alleen bent. Maar er is altijd een slimmerd op Strava die een wirwar aan lijnen ontdekt, daar waar jij de weg ‘heel even’ kwijt was. En uiteraard krijg je er dan een opmerking over. 

Nu kun je bekennen natuurlijk. Maar zeggen dat je net begonnen bent als fietskoerier is ook nog een optie.

Je fietsbril zoeken terwijl hij in je helm zit

Misschien is het de warmte, of de uitputting. Maar je fietsbril zoeken terwijl hij gewoon in je helm zit, is vast al heel wat fietsers overkomen. Vrij gênant kan je wel zeggen, vooral als iemand anders je vraagt wat je in hemelsnaam zoekt. 

Betrapt worden als je luidkeels (heel vals) zingt

Ja het moet je ding zijn, maar het kan vaak wel heel goed. Vooral als je ergens in niemandsland rijdt. Ongegeneerd hard zingen. En dat mag best een beetje vals, als het moet. Alleen wil je dan niet dat er plotseling iemand in je wiel zit. Dan is het ineens een tikje gênant. Tenzij die persoon een mopje meezingt misschien…?

Een scheur in je broek

Gelukkig zal het je zelden overkomen. Maar als het gebeurt, dan is het niet fraai. Alleen al omdat je waarschijnlijk op de grond hebt gelegen. Maar het wordt pas echt gênant wanneer die scheur zich ook nog op een vervelende plek bevindt. Waardoor je meer van jezelf moet blootgeven dan je lief is… Toch maar een hulplijntje bellen dan, of een taxi aanhouden?

Tegen de wind in plassen

Als wielrenner ben je altijd op je hoede wanneer er een stevige wind staat. Voor je het weet namelijk zit je in de tweede waaier, of rij je op de kant. En dat is niet de bedoeling. 

Maar het kan nog erger… Wanneer je op een winderige dag afstapt bijvoorbeeld, en even vergeet dat je tegen de wind in staat te plassen. 

Te laat schakelen bergop

Heel even was je afgeleid, en ineens loopt de weg steil omhoog. Je doet nog een armzalige poging om te schakelen (met veel gekraak), maar weet al dat een voet aan de grond onvermijdelijk is. 

Geen momentje waar je trots op zult terugkijken. Maar het wordt nog erger als vervolgens niet meer weet in te klikken… A la Froome dan maar de berg oplopen?

Een sprongetje ernstig verkeerd timen

Overmoed komt voor de val… Het is een mooi Nederlands gezegde. En wie weet is het wel bedacht door een fietser die met iets te veel zelfvertrouwen (en een slechte timing) een sprongetje maakte over een stoepje of een boomstam. 

Pijnlijke akkefietjes zijn het, waar je als slachtoffer niet graag aan terugdenkt later. Jammer dus dat je vrienden er telkens weer over beginnen! 

Falen als je je neus leegt

Heel smaakvol? Nee niet echt. Maar even je neus legen onderweg kan soms echt een opluchting zijn. Als je techniek tenminste in orde is, en je goed om je heen hebt gekeken. Vrij grote kans namelijk dat de persoon in je wiel niet op een aandenken van jou zit te wachten…

Beter maar even uitsturen naar de kant van de weg dus, als je twijfelt aan je talent om goed te mikken.

Foto: Pavel Danilyuk