10 foute wieleroutfits die je niet snel zult vergeten

10 foute wieleroutfits die je niet snel zult vergeten

Thomas Davy - Castorama

Degelijk, en een tikje voorspelbaar: zo kun je de meeste wieleroutfits in het profpeloton wel noemen. Toch zijn er ook heel wat extreme outfits verschenen in de loop der jaren. Tenues die je nooit meer vergeet wanneer je ze één keer hebt gezien. 

Over de opvallende eenden-outfit van EF Pro Cycling was eerder dit jaar een hoop te doen. Slimme marketing van Rapha en Palace, maar ook verfrissend volgens velen om het eens over een andere boeg te gooien. En het resultaat is dat de shirts nu voor heel veel geld van eigenaar wisselen op Ebay.

Toch is de kit van EF Pro Cycling lang niet de enige creatieve uitspatting. In de geschiedenis van het wielrennen kwamen namelijk al heel wat bijzondere en dubieuze kits voorbij. Soms zo raar dat het wel iets had, en soms deed het alleen maar pijn aan je ogen. Maar over smaak valt niet te twisten natuurlijk. 

Het leuke van dit lijstje is dat je meteen je wielerkennis kunt testen. Hoeveel teams uit het verleden ken jij? En: welke shirt is het ergst van allemaal?

Bigmat

BigMat Auber 93 kit

Of de renners van BigMat Auber 93 ook vaak klusten in huis, en zich lieten inhuren voor bouwprojecten is niet bekend. Maar dat ze hun mannetje stonden en de mouwen stevig opstroopten kan haast niet anders met deze wel heel erg opvallende outfit. 

Jelly Belly

Jelly Belly

Een snoepfabrikant als sponsor, dat vraagt natuurlijk om een kleurrijk shirt. Maar of je nu letterlijk wilt rondfietsen in een shirt met gelatineboontjes, dat is een andere vraag. Gelukkig wordt je wel spontaan vrolijk als je dit shirt van Jelly Belly ziet.

Mapei 

Mapei

Uiteraard mag hij niet ontbreken in dit rijtje. Het Mapei shirt is al tijden een klassieker, en de replica-shirts vinden nog steeds gretig aftrek. Vooral dankzij de cult-status die het shirt inmiddels heeft, en waarschijnlijk wat minder omdat het zo’n stijlvolle kit is.

Riberalves

Riberalves

Dat er een dubieus luchtje zit aan deze teamkit, is natuurlijk een flauwe woordspeling wanneer de sponsor handelt in vis. Weet je ook meteen weer dat het dus geen zweetdruppels zijn op deze outfit van Riberalves, de voormalige continentale ploeg uit Portugal.

Castorama

Castorama

Nog een team uit Frankrijk, en nog een bouwmarkt als sponsor. Je voelt hem al aankomen, net als BigMat ging Castorama voor de tuinbroek. We zullen die gekke jaren negentig maar de schuld geven…

Footon Servetto

Footon Servetto

Al bij de introductie van dit shirt, in 2010, wisten wielerliefhebbers dat ze te maken hadden met een instant classic. Een van de ergste wieleroutfits ooit? Die kans is groot. Tenzij je stiekem wel gecharmeerd bent van een wielerkit in huidskleur. 

Tonton Tapis

Tonton Tapis

Vaak moet je maar raden wat een sponsor precies verkoopt. In het geval van Tonton Tapis is dat gelukkig niet nodig. De man met snor doet denken aan lang vervlogen tijden, maar oogt wel bijzonder sympathiek. Daar zou jij toch ook een tapijt van kopen? 

Le Groupement

Le Groupement

Dacht je het ergste gehad te hebben, dan ben je dit shirt van Le Groupement uit 1995 waarschijnlijk even vergeten. Zegt je weinig? Dat zou goed kunnen, want het team bestond maar een half seizoen. De sponsor bleek namelijk al net zo dubieus als de vormgeving van het shirt.

Ronde van Valencia

Fruitig ontwerpje, dit shirt uit de Ronde van Valencia van 1977. En het werd nog echt gedragen ook. Stiekem is deze jersey dan ook best wel cool. Of je nu van sinaasappels houdt of niet. Het shirt is uiteraard niet meer te verkrijgen, maar je zou een verzoekje kunnen indienen bij de maker: het merk Parentini.

Bogotá Humana-San Mateo

Het is je vast al opgevallen: de teamkleding van vrouwen is in dit overzicht behoorlijk onderbelicht. Als goedmaker een kit die in dit rijtje zeker niet mag ontbreken. Natuurlijk gaat het dan over de outfit van Bogotá Humana-San Mateo. Die was zo slecht, dat zelfs je vrienden die niks hebben met wielrennen de foto’s nog zullen herkennen.

Wie zei er ook alweer dat wielrennen maar saai is?

Foto bij intro: Wikimedia