Dit zijn de fietsvriendelijkste steden ter wereld

Dit zijn de fietsvriendelijkste steden ter wereld

Als fietsland is Nederland natuurlijk onklopbaar. Maar hebben we ook de fietsvriendelijkste steden ter wereld? De Franse verzekeringsmaatschappij Luko vergeleek heel wat wereldsteden met elkaar, en kwam met een best wel verrassende lijst. 

Dat een Nederlandse stad de lijst aanvoert, zal je wellicht niet verrassen. Maar waar je misschien wel van opkijkt, is dat onze oosterburen opvallend goed scoren. Maar liefst 7 Duitse steden zijn namelijk terug te vinden in de top 20. En slechts 2 Nederlandse steden…

Criteria

Uiteraard kwam deze lijst niet tot stand met één druk op de knop. De Fransen selecteerden eerst 90 steden, en daarna werden de steden beoordeeld op niet minder dan 16 punten. 

Zo keek men naar het percentage inwoners dat regelmatig fietst bijvoorbeeld. Maar ook de verkeersveiligheid en criminaliteit bepaalde de uitslag, net zoals de infrastructuur van een stad. 

Zelfs het klimaat in de steden kreeg een score. Logisch, want het weer bepaalt in grote mate of je lekker fietst natuurlijk.

Daarnaast keek men onder andere ook nog op hoeveel plekken je een fiets kunt huren of delen. En hoeveel speciale events er zijn voor fietsers, zoals autovrije dagen. 

Om al die cijfers boven tafel te krijgen, maakte Luko een rondje langs heel wat instanties, waaronder Greenpeace, de Verenigde Naties, de Wereldbank, weerstations, Google en de Gouden Gids (Yellow Pages).

Alle negentig steden kregen zo een score, en de top tien die daarmee tot stand kwam ziet er als volgt uit:

  1. Utrecht
  2. Münster
  3. Antwerpen
  4. Kopenhagen
  5. Amsterdam
  6. Malmö
  7. Hangzhou
  8. Bern
  9. Bremen
  10. Hannover

Winnaar Utrecht

Utrecht

Utrecht mag zich dus de fietsvriendelijkste stad ter wereld noemen. Terwijl Amsterdam ’slechts’ een vijfde plaats behaalt. Verrassend misschien, totdat je wat beter naar de cijfers kijkt. Zo is de kans op een fietsongeluk in onze hoofdstad maar liefst vijf keer groter dan in Kopenhagen, de nummer 4 in deze lijst.

Utrecht dankt zijn topscore onder meer aan zijn uitstekende infrastructuur én omdat meer dan de helft van de inwoners in het dagelijks leven gebruik maakt van de fiets. (In Amsterdam bijvoorbeeld is dat ‘slechts’ 32 procent.)

Mocht het je tegenvallen dat de lijst maar 2 Nederlandse steden bevat, dan is er een geruststellende gedachte. Er werden ook maar 2 steden meegenomen in de selectie van 90. In die zin doen we het dus nog best goed.

Europa doet het goed

Wat ook onmiddellijk opvalt, is dat Europa domineert. De enige niet Europese stad in de top 10 is namelijk het Chinese Hangzhou. 

Hangzhou had je wellicht niet verwacht in de top 10, maar de cijfers liegen niet. Maar liefst 30 procent van de inwoners fietst daar regelmatig, en in de Chinese stad wordt er naar verhouding vaak een fiets gedeeld.

Münster op 2

Dat de Duitse stad Münster na Utrecht de fietsvriendelijkste stad is, had je misschien ook niet zien aankomen. De stad scoort vooral punten als het gaat om het promoten van de fiets. Daarnaast vinden er in verhouding weinig fatale fietsongelukken plaats. En ook maakt bijna veertig procent van de inwoners regelmatig gebruik van de fiets. Een groter percentage dan in Amsterdam dus.

Mocht je nieuwsgierig zijn naar het volledige overzicht, alle scores en de exacte criteria, dan vind je die hier.

Bron: Luko – Foto’s: Unsplash