Deel jij de fietsgewoonten van je generatie?

Deel jij de fietsgewoonten van je generatie?

Fiets jij regelmatig naar je werk? Grote kans dat je dan een Millennial bent. En zo heeft iedere generatie zijn typische fietsgewoonten, blijkt uit het jaaroverzicht van Strava. In hoeverre voldoe jij aan het stereotype beeld?

Ook al mag je sporters niet over een kam scheren, iedere generatie heeft zijn typische sportgewoonten. Het jaaroverzicht van Strava bewijst dat. En aangezien meer dan 120 miljoen sporters tegenwoordig hun activiteiten uploaden naar de app, kan je wel zeggen dat deze data behoorlijk betrouwbaar zijn.

Strava vergeleek de sportieve gewoonten van deze vier generaties met elkaar:

  • Boomers (58 tot 76 jaar)
  • Gen X (42 tot 57 jaar)
  • Millennials (27 tot 41 jaar)
  • Gen Z (13 tot 26 jaar)

Wie fietst er het hardst gemiddeld denk jij? Heel groot zijn de verschillen niet, maar de jongste generatie wint het op dat punt. De oudste generatie is een halve kilometer langzamer, maar daar staat wel tegenover dat zij de meeste kilometers maken per rit. 

De jongste en oudste generatie doen het minder goed als het gaat om het claimen van de snelste tijd op een segment. Het is generatie X die daar domineert. De Boomers komen op een tweede plaats, en vooral de jongeren (Gen Z) moeten nog flink aan de bak. 

Over Gen Z gesproken: de kans is bijna twee keer zo groot dat iemand van deze generatie gaat hardlopen, dan dat hij of zij gaat fietsen. Bij de Boomers is de verhouding precies omgekeerd. De kans is twee keer zo groot dat een Boomer de fiets pakt in plaats van de hardloopschoenen.

Fiets jij regelmatig naar je werk? Dan ben je goed bezig natuurlijk, en vijftig procent kans dat je dan een Millennial bent. Een derde van de fietsforenzen valt in de categorie Gen X. De Boomers zul je het minst fietsend tegenkomen op weg naar hun werk. Dat aardig wat Boomers inmiddels niet meer werken telt natuurlijk mee.   

En Gen Z dan? Die heeft op dit terrein een behoorlijke inhaalslag gemaakt sinds 2019. Zo’n 17 procent van alle fietsforenzen op Strava was jonger dan 26 jaar in 2023. Een stijging van 9 procent maar liefst, in 4 jaar.

Ten slotte keek Strava ook nog welke generatie zich het meest focust op prestaties. Dat blijken vooral de jongeren te zijn, Gen Z dus. De kans dat iemand van deze generatie alleen maar sport voor de gezondheid is 31 procent kleiner, vergeleken met Boomers en Gen X.

Benieuwd naar nog meer statistieken? Hier vind je het complete jaaroverzicht van Strava.

Foto: Bousbia Kadhem (Unsplash). Bron: Strava Year in Sport 2023