Fiets gemakkelijker bergop met deze 5 tips

Fiets gemakkelijker bergop met deze 5 tips

Klimmen is een specialiteit waar we in ons vlakke land maar weinig aan toekomen. Toch hoeft dat je niet te belemmeren om efficiënt een berg op te rijden. Ga jij deze zomer nog een aantal serieuze hellingen tegenkomen op je vakantie? Dan zijn hier vijf tips waarmee het bergop net wat gemakkelijker zal gaan.

Deel je klim goed in

Te hard vertrekken wanneer de eerste berg opdoemt, is iets wat minder ervaren klimmers gemakkelijk overkomt. Geen zin om de man met de hamer tegen te komen bij bocht drie of vier? Kies dan een zeer behoudend tempo, wat je goed kunt volhouden, kilometers lang. 

Vind je cadans en concentreer je op je ademhaling. Versnel pas langzaam in het tweede deel of wanneer de top in zicht begint te komen. Zodoende heb je op de top nog voldoende energie om vlot de afdaling in te gaan. 

Bestudeer de klim

Weten wat je te wachten staat, maakt al het verschil. Waar ligt het steilste deel van de klim? Hoe ver is het tot de top? En wat is het gemiddelde stijgingspercentage? Een kleine studie vooraf geeft je een enorm voordeel tijdens de rit, en maakt dat je de klim nog beter kunt indelen. Zonder dat je maar een moment in het rood hoeft te rijden.

Rij licht en relaxed

Een berg beklimmen op de fiets is zwaar, voor iedereen. Je tart ten slotte de zwaartekracht. Wel helpt het als je meteen een licht verzet zoekt. Ook als dat je lichtste verzet is. Het is zinloos om deze nog even te bewaren voor de moeilijke momenten, want je verspilt daardoor alleen maar extra energie.

Ontspan ondertussen je bovenlichaam. Het heeft geen zin om hard in je stuur te knijpen of te verstarren. Dat scheelt ten eerste een klein beetje energie. Maar het helpt je ook mentaal te ontspannen en je kunt er beter door ademhalen.

Vind een gangmaker

Rij je in een groepje de berg op? Zoek dan een metgezel bij wie je af en toe kunt schuilen in het wiel. Een berg beklimmen is ook vooral ook een mentaal spel, waarbij een gangmaker je kan motiveren om het beste uit jezelf naar boven te halen. Daarnaast is een renner die voor je rijdt het ideale mikpunt om naartoe te rijden.

Kom uit het zadel

Zittend klimmen is de meest efficiënte manier om je energie te verdelen. Toch helpt het wanneer je tijdens een lange beklimming bergop, af en toe even op de trappers gaat staan. Deze verandering van houding laat je lichaam heel iets ontspannen. Ook kun je staand gemakkelijk even aanzetten, wanneer de weg wat steiler oploopt. Slim dus om af en toe gebruik van te maken.

Of je nu een rasklimmer bent of niet, een berg beklimmen is voor iedere wielrenner een prachtige uitdaging. Een inspanning die bijna altijd wordt beloond met een prachtig uitzicht, en niet te vergeten: een heerlijke afdaling. 

Welke berg of bergen heb jij in petto deze zomer? Of welke staan er nog op je bucketlist?

Foto: Pixabay

Join the discussion