3 redenen waarom je het EK veldrijden niet mag missen

3 redenen waarom je het EK veldrijden niet mag missen

Lucinda Brand

Op zaterdag 6 en zondag 7 november vind de 19e editie van het EK veldrijden plaats. In Wijster om precies te zijn, bovenop de VAM-berg. Als crossfan laat je die wedstrijd natuurlijk niet schieten. Maar mocht je nog twijfelen, dan zijn hier drie goede redenen waarom je het EK zeker niet mag missen.

Een uitdagend, atypisch parcours

De VAM-berg is zoals je weet een unieke locatie in de lage landen, en dat zorgt automatisch ook voor een atypisch parcours. Waar een gemiddelde cross meestal bestaat uit enkele bruggen en een enkele helling, daar moeten de renners op de VAM-berg eigenlijk constant aan de bak.  

Per ronde krijgen de deelnemers maar liefst 32 meter hoogteverschil voor de kiezen. En dat tikt behoorlijk aan, ronde na ronde. Waarbij de stijgingspercentages die oplopen tot 15 procent ook niet flauw zijn. 

De VAM-berg maakt het parcours met andere woorden uitdagend en zwaar. En dat is nog gerekend buiten de weersomstandigheden, want ook de wind heeft vrij spel bovenop de berg.

Een parcours dus waar de sterke renners automatisch hun stempel op de race zullen drukken. Het is een parcours ook trouwens waarbij een slechte start niet fataal hoeft te zijn.

Een felle strijd

Heel wat renners azen stiekem op die Europese titel, waardoor je vanzelfsprekend een felle stijd kunt verwachten. Daar komt nog eens bij dat de concurrentie hevig in iedere categorie. Zélfs bij de mannen. Want door het ontbreken van Mathieu van der Poel en Wout van Aert krijgen we ook daar zeer vermoedelijk een open strijd.

De sfeer van een kampioenschap

Een gewone cross is al geweldig om mee te maken, maar een kampioenschap brengt nog wat extra’s met zich mee. Het podium met het volkslied, het uitdelen van de medailles en truien… Het zorgt voor een bijzondere sfeer en een mooie rivaliteit tussen Nederland en België.

Daar komt nog eens bij dat het EK dit jaar een mooi alternatief is voor het WK. Kleine kans tenminste dat je daar naartoe gaat, nu het WK dit jaar plaatsvindt in Amerika. 

Kaarten voor het Europees Kampioenschap op de Col du VAM zijn nog steeds verkrijgbaar, voor een enkele dag of voor het hele weekend. Meer informatie over de toegang vind je uiteraard op de officiële website van het EK.

Foto: In de Kopgroep