6 eigenschappen die je nodig hebt om de beste te zijn

6 eigenschappen die je nodig hebt om de beste te zijn

Heb jij je wel eens afgevraagd wat een echte kampioen zo succesvol maakt? En welke eigenschappen er nodig zijn als je ergens de beste in wilt zijn? 

Natuurlijk is het hebben van talent een belangrijke voorwaarde, maar dat is pas het begin. Echte winnaars hebben namelijk niet alleen de vaardigheden en het uithoudingsvermogen, maar vooral ook de mentale kracht, de toewijding en de vastberadenheid waardoor ze uitblinken in wat ze doen. En die mentaliteit komt je niet zomaar aanwaaien.

Toch weten kampioenen als Annemiek van Vleuten, Mathieu van der Poel en Wout van Aert iedere keer weer te winnen. Is het dankzij hun talent? Uiteraard! Maar wat ze vooral ook delen met elkaar is een winnaarsmindset, die je nodig hebt om de allerbeste te zijn.

Een manier van denken die ze uiteraard hebben geperfectioneerd in de loop van de tijd. Met vallen en opstaan.

Het zijn eigenschappen die je niet snel even aanleert, maar waar je wel gebruik van kan maken door er vaker op te focussen. Dit de zes eigenschappen, waar je een echte kampioen aan herkent.

Het hebben van een droomdoel

Succes begint bij het hebben van een droomdoel. Iets wat je op een emotioneel niveau raakt, en iets waarvoor je iedere dag weer je bed uitkomt. Hoe vroeg het ook is en hoe moe je soms ook bent. Echte kampioenen houden constant een doel voor ogen waar ze het allemaal voor doen.

Een passie om de beste te zijn

Het hebben van een doel is nog maar het begin, want je hebt ook een passie nodig om de allerbeste te willen zijn. Alleen dat geeft je de wil om er alles voor te doen. Ook als het eens tegen zit, of als het doel nog ver weg lijkt.

Echte kampioenen houden bovendien zoveel van hun sport en het proces, dat ze iedere dag de drang hebben om zich te verbeteren. Waarbij ze de bereidheid hebben om te leren van anderen.

Geen angst om te falen

Wanneer je de lat zo hoog legt, dan is het risico groot dat je faalt. Maar juist de grootste winnaars houdt dat niet tegen, omdat ze weten dat je leert van de moeilijke momenten. Ze geven het niet op, maar veranderen hooguit hun strategie wanneer iets mislukt. En dat doen ze net zo vaak als nodig is, om te kunnen winnen.

Kunnen presteren op ieder moment

Wat echte kampioenen ook onderscheidt, is dat ze exact doen wat iedereen van ze verwacht. En dat op de meest ongewone momenten. Ze hebben de focus, raken niet in paniek en blijven geloven in een goede afloop. Juist door dat vertrouwen en die rust winnen ze ook onder de moeilijkste omstandigheden.

De discipline hebben

Succes komt je niet aanwaaien, zelfs al heb je al het talent van de wereld. Een kampioen moet dan ook heel wat opofferen in zijn leven, om uiteindelijk de beste te zijn. Geen feestjes, geen afspraken, geen lange vakanties en geen borrels, maar dag in dag uit trainen om de allerbeste te zijn. Ook wanneer er niemand kijkt, want juist op die momenten maak je het verschil.  

Vastberaden zijn

Tegenvallende resultaten, pech, blessures… een atleet kan heel wat tegenslagen meemaken in zijn carrière. Teleurstellingen die een normaal mens snel aan het twijfelen zouden brengen. 

De grootste kampioenen daarentegen laten zich er niet door stoppen en blikken snel weer vooruit. De tegenslag vormt juist hun karakter. Ze weten dat het succes vanzelf een keer komt, wanneer je er alles voor doet en er helemaal voor gaat. 

Geïnspireerd door deze winnaarsmentaliteit? Check dan ook deze 7 technieken om mentaal het beste uit jezelf te halen.