De extreme do-it-yourself Dirty Kanza van Ted King

De extreme do-it-yourself Dirty Kanza van Ted King

Speciaal vanwege het niet doorgaan van Dirty Kanza reed Ted King een alternatieve graveltocht dwars door zijn eigen Vermont. In bijgaande korte film zie je hoe de Amerikaan het er vanaf bracht tijdens deze epische tocht van 23 uur. Kleine spoiler: het viel hem zwaar. Héél zwaar.

Al maanden valt er weinig te racen, maar voor gravelspecialist Ted King is de coronatijd geen reden om stil te vallen. De Amerikaan bedacht zijn eigen project genaamd #DIYgravel. Om zichzelf uit te dagen, maar vooral ook om zoveel mogelijk mensen te inspireren om ook op de fiets te stappen.

Ted King, wie was dat ook al weer, denk je misschien. De Amerikaan was jarenlang prof, onder meer bij Cannondale-Garmin, voordat hij het profbestaan in 2015 voor gezien hield. 

Zijn liefde voor de fiets had hij nog zeker niet verloren op dat moment, en dus stortte King zich helemaal op de gravel races, zoals Dirty Kanza. Niet zonder succes, want die race wist hij al twee keer op zijn naam te schrijven. 

Vanwege het niet doorgaan van Dirty Kanza besloot Ted King dat het tijd was voor iets bijzonders: een epische rit dwars door zijn thuisstaat Vermont. Vanaf de Canadese grens in het noorden, tot aan de grens met Massachusetts in het zuiden, over zo’n 500 kilometer. 

Bakken regen en een Everesting

King kreeg daarbij heel wat categorie 4 wegen te verwerken, wat het ultra zwaar maakte. Voor je beeldvorming: categorie 4 wegen zijn wegen in de staat Vermont die niet worden onderhouden door de staat, en waar je op eigen risico gebruik van mag maken. Heel toevallig viel er dat weekend ook nog eens een ongenadige bak regen…

Bleef het daar dan bij? Niet helemaal, want ook qua hoogtemeters was de route niet mals. Opgeteld waren die namelijk goed voor een Everest-beklimming.

Gelukkig werd deze gedenkwaardige tocht – inclusief overpeinzingen van een oververmoeide Ted King – prachtig vastgelegd in bijgaande korte film.  

Afbeelding en video: YouTube / Ted King