Dit maakt Mathieu van der Poel een kampioen

Dit maakt Mathieu van der Poel een kampioen

Mathieu van der Poel in Dübendorf

Mathieu van der Poel verraste de wielerwereld het afgelopen jaar in zijn eerste klassieke voorjaar op de weg. Zelden maakte iemand zo indrukwekkend zijn debuut in de WorldTour. Maar behalve dat de Nederlander bulkt van het talent, koerst hij ook met het hart en staat plezier voorop. 

Eigenlijk maakt het niet uit op wat voor fiets Mathieu van der Poel rijdt, de in België geboren Nederlander domineert in iedere discipline die hij kiest. Bijzonder mag je dat gerust wel noemen, en het tekent zijn talent.

Wat ook opvalt aan de renner van Alpecin-Fenix is dat hij al dat talent combineert met een flinke portie nuchterheid, zelfkennis en volwassenheid. Of zoals analyticus José de Cauwer het al eens zei, ‘er zit een goede kop op’. 

Dat is natuurlijk geen verrassing, want kampioenen hebben altijd iets extra’s, vooral ook op het mentale vlak. Uiteraard is dat niet iets wat je zomaar even kopieert. Toch kun je het nodige leren van Van der Poel, wanneer je zijn wedstrijdmentaliteit tegen het licht houdt en aandachtiger let op de keuzes die hij maakt.

Het mooie van zijn aanpak? Je hebt er zeker niet alleen in een wedstrijd iets aan.

Volg je instinct en durf te gokken

Om te kunnen winnen, moet je durfen verliezen. Hoe belangrijk een wedstrijd ook is, Mathieu van der Poel rijdt op gevoel, en durft op basis daarvan beslissingen te nemen. Vaak kiest hij al vroeg in de wedstrijd voor de aanval, en heel vaak pakt dat heel goed uit. Wat je daar van kunt leren: durf je instinct te volgen.

Geef nooit op, blijf vechten

Wanneer je Van der Poel ziet winnen, dan lijkt het soms alsof het maar weinig moeite kost. Natuurlijk is dat maar schijn. De Kapellenaar heeft namelijk een ongekende drive om te winnen. 

Een voorbeeld? Neem de Ronde van Vlaanderen vorig jaar. Van der Poel kletste met nog 60 kilometer te gaan hard op de grond nadat hij over een bloembak reed. Zijn koers leek voorbij, maar de Nederlands kampioen dacht daar zelf anders over. Een half uur lang reed hij volle bak om weer vooraan te kunnen aansluiten. Om uiteindelijk indrukwekkend als vierde te finishen.

De les is eigenlijk simpel: je hebt pas verloren wanneer je het zelf opgeeft. 

Volg je hart en ga je eigen weg

Mountainbiken is zijn grote passie, en dus staat alles voorlopig in het teken van die droom. Een logische keuze? Niet per se, wanneer je op de weg en in het veld al de beste bent. Maar Van der Poel volgt zijn hart en past zijn seizoen daar op aan. De conclusie die je daaruit kunt trekken? Laat jouw toekomst niet afhangen van wat anderen verwachten, maar ga de weg die jou gelukkig maakt. 

Geloof niet altijd in vastgeroeste principes

Eerst een volledig seizoen in het veld afwerken en daarna de voorjaarsklassiekers rijden? Een ongelukkige combinatie dachten velen. Je moet je in de winter immers rustig voorbereiden op een nieuw wielerseizoen, om er te staan in het voorjaar. 

Van der Poel liet zien dat het ook anders kan, en dat je kunt uitblinken in de winter én het in voorjaar. 

Op het voedingsvlak heeft Van der Poel ook zo z’n eigen ideeën. Zo durft hij af en toe gerust wat ongezonds te eten, in de overtuiging dat hij daardoor niet minder zal presteren. Hij bewijst het zelf, en laat daarmee zien: geloof niet automatisch in vastgeroeste ideeën. Gebruik je eigen verstand en ervaar zelf wat wel en niet werkt.

Heb plezier in alles wat je doet

Als het aan Mathieu ligt, dan zit hij het liefst iedere dag op de fiets. Zo heeft hij eerder iemand nodig die hem afremt, dan dat een coach hem moet aansporen. Van der Poel is een liefhebber pur sang. Dat blijkt wanneer je hem ziet tijdens een training op het strand of in het bos, maar ook in de wedstrijd, wanneer hij met veel gevoel voor show over een bruggetje jumpt. Wat je daarvan tot slot kunt leren? Geniet van ieder moment en heb plezier in alles wat je doet. De rest komt dan vanzelf.