Deze wielerfilms kun je zien op het SportFilmFestival

Deze wielerfilms kun je zien op het SportFilmFestival

Wonderful Losers.

In Rotterdam vindt deze week de vijfde editie plaats van het SportFilmFestival. Vijf dagen lang kun je daar genieten van interessante sportfilms en -documentaires. Maar ook van talkshows, literatuur en muziek.

Dat wielrennen zich goed leent voor boeiende films en docu’s, blijkt alleen al uit de programmering van het festival. Tijdens het event in LantarenVenster op de Kop van Zuid, draaien drieëndertig films, waaronder maar liefst negen wielerfilms. We lichten er drie uit en geven je een overzicht van wat je verder kunt verwachten.

Breaking the Impossible

Trailer van Breaking the Impossible.

In Breaking the Impossible volgen de filmmakers Dion Beukeboom in de voorbereiding op zijn ultieme doel: het verbreken van Wiggins’ werelduurrecord. Bewegingswetenschapper Jim van den Berg heeft met Beukeboom de perfecte atleet gevonden om het bestaande record aan te vallen. In eerste instantie werkt men vol vertrouwen naar dat doel, maar gaandeweg slaat ook de twijfel toe.

De film van Flavio Pasquino beleeft vrijdag 12 april op het festival zijn wereldpremière. Dion Beukeboom is deze avond ook zelf aanwezig en zal aanschuiven in een talkshow gepresenteerd door Wilfried de Jong.

Niks meer laten liggen – het voorjaar van Niki Terpstra

Niki-Terpstra
Niki Terpstra in ‘Niks meer laten liggen’.

Niks meer laten liggen biedt een unieke inkijk in het wielerleven van Niki Terpstra. De camera volgt de Noord-Hollander én zijn gezin in de aanloop en tijdens het klassieke voorjaar van 2018. Het jaar waarin Terpstra meer dan ooit verlangt naar grote successen.

Zijn focus op de belangrijkste wedstrijden van het jaar brengt een hoop spanning met zich mee en er is weinig ruimte voor het gezinsleven. Voor Niki en zijn familie wordt het een voorjaar om nooit te vergeten.

Wonderful Losers

Trailer van Wonderful Losers.

Wonderful Losers zoomt in op een onderbelichte kant van het wielrennen. Zeven jaar lang maar liefst volgt regisseur Arūnas Matelis de staart van het peloton, tijdens de Giro d’Italia. In deze film is geen ruimte voor vedettes. Je ziet de renners die zichzelf compleet wegcijferen voor hun kopman, maar ook het vallen en weer opstaan. Matelis vergezelt hulpverleners in de koers en filmt de soms lange weg van revalidatie. Mét kleurrijke portretten van knechten als Svein Tuft en Jos van Emden.

Wonderful Losers is de openingsfilm van het festival.

Meer wielrennen

Naast bovenstaande films kun je in Rotterdam meer wielerfilms en -documentaires bekijken. Klink op onderstaande titels om meer te lezen over iedere film.

Koers! De anonieme zijde van de wielersport
Wielerfotograaf Cor Vos gunt je in deze film een unieke kijk op vele facetten van het wielrennen van de jaren 80.

L’Eroico
Het verhaal van Luciano Berutti: een groot Italiaans kampioen en tweevoudig winnaar van Eroica Limburg.

Coureur
Belgische speelfilm over de jonge wielerbelofte Felix, die ten koste van alles in de voetsporen wil treden van zijn fanatieke vader.

Quando Bartali Fece un ’48
Korte documentaire over Gino Bartali die na 10 jaar zijn tweede Tour wint in een land dat net is bevrijd van oorlog en fascisme.

Alles is Koers
Een sportfilm over de mens achter het wielerfenomeen Jan Janssen.

Andere Tijden Sport – Gerrie Knetemann: De dood & de gladiolen
Documentaire over Gerrie Knetemann, die na een zeer zwaar ongeval twee jaar later de comeback maakt van zijn leven.

Het festival begint woensdag 10 april en duurt tot en met zondag. Meer informatie over het programma lees je op de website van het SportFilmFestival. Daar kun je ook tickets bestellen.