Dit doet een maand lang iedere dag fietsen met je

Dit doet een maand lang iedere dag fietsen met je

Waarom zou je eigenlijk dertig dagen lang, dag in dag uit gaan fietsen? Ten eerste omdat het een uitdaging is natuurlijk, maar ook omdat je een hoop nieuwe dingen over jezelf leert gaandeweg. Dat het niet alleen aankomt op je fitheid bijvoorbeeld, maar dat er veel meer bij komt kijken om het vol te houden.

In tegenstelling tot het rijden van een monstertocht, een gran fondo of een wedstrijd, is een maand lang iedere dag fietsen echt een uitdaging van de lange adem. En juist dat maakt het veel meer dan een fysieke uitdaging.

Besluit je zelf om een maand lang minstens een uur per dag te gaan fietsen, dan zal het volgende je waarschijnlijk opvallen.

Het is veel meer een mentale uitdaging dan je denkt

Wellicht ben je het wel gewend om heel wat kilometers te fietsen per jaar. Een challenge om een maand lang iedere dag te gaan fietsen klinkt dan misschien niet eens zo heel heftig. 

Toch maakt het mentaal een groot verschil, als gaan sporten ineens geen keuze meer is, maar een vaste prik waar je niet omheen kunt. Want een baaldag opnemen is er niet bij. Ook niet als je moe bent of druk bent met werk, en zelfs niet als het onophoudelijk regent. Je zult aan de bak moeten.

Als er dus een ding is wat je leert in zo’n maand, dan is het wel hoe sterk je in je schoenen staat. En hou je het vol, dan is dat meteen een lesje mentale training geweest, waar je sterker uit zult komen.

Het wordt een gewoonte

Volgens onderzoekers duurt het 66 dagen voor een gemiddeld persoon om ergens een gewoonte van te maken. Toch zul je tijdens een 30 dagen challenge ook al vrij snel merken dat je in een ritme komt. 

En ook al zul je af af en toe moeite hebben om door te gaan, je lichaam gaat al vrij snel wennen aan de routine van een dagelijks rondje.

Tijd managen is noodzakelijk

Iedere dag fietsen zonder ook maar een uitzondering, vraagt om een hele goede planning. Zeker als je een full time baan hebt en ook nog een druk gezinsleven. 

Een enkele keer kan het dan zomaar zijn dat je op hele vreemde (nachtelijke) tijden op je fiets zit. Door overwerk bijvoorbeeld, of omdat je plotseling wordt gevraagd voor iets anders. 

Je zult in een ander tempo gaan fietsen

Een stevige training is af en toe een heerlijke uitlaatklep en een fijn moment om even al je energie kwijt te raken. Dat is normaal gesproken ook geen enkel probleem natuurlijk, als je daarna je fiets kunt wegzetten voor enkele dagen, en weer voldoende rust krijgt.

Fiets je iedere dag, dan zul je zuiniger moeten omspringen met je energie. Wat ook weer niet betekent dat je al je ritjes kalmpjes in ‘D1’ moet rijden natuurlijk. Maar je zult wel meer als een diesel te werk moeten gaan dan als een brandstof slurpende raceauto. Gelukkig zul je gaandeweg vanzelf een tempo vinden waarin je voor je gevoel uren kunt blijven gaan.

Een ‘dertig dagen challenge’ is dus in meerdere opzichten een uitdaging. Dat het nieuwe ritme wat je aanleert ook nog eens het begin kan zijn van een gezondere leefstijl op de lange termijn, is daarbij mooi meegenomen.

Foto: Chris Kendall / Unsplash