Der Rudy: de biografie van Rudy Pevenage

Der Rudy: de biografie van Rudy Pevenage

Het boek over Rudy Pevenage.

Der Rudy is het zojuist verschenen boek over ‘de rosse van Moerbeke’, het levensverhaal van Rudy Pevenage. Succesvol wielrenner in de jaren zeventig en tachtig, ploegleider van het Duitse Telekom, en uiteraard de begeleider van Jan Ullrich in zijn hoogtijdagen.

De boekverschijning haalde vorige week direct het nieuws dankzij enkele ontboezemingen over het dopinggebruik in de periode dat Pevenage ploegleider was. Maar de biografie is veel meer dan een weergave van die hectische, zwarte periode in het wielrennen. 

Der Rudy gaat ook over een man voor wie altijd alles in het teken stond van zijn carrière. Een periode waarin hij grote successen behaalde als renner en als ploegleider. Totdat één telefoontje met dopingarts Eufemiano Fuentes hem uiteindelijk fataal werd.

Tijdsbeeld

In Der Rudy vertelt Pevenage over kermiskoersen, geheime afspraken en gekochte overwinningen, maar ook over duels die hij uitvecht met renners als Bernard Hinault en Jan Raas.

Het boek geeft op die manier een mooi en interessant tijdsbeeld van het wielrennen in de jaren zeventig en tachtig. Een periode waarin trainingsschema’s nog niet bestonden en Touretappes nog onvoorstelbaar lang waren.

Het was volgens Pevenage ook een tijd dat kopmannen zich soms nog kilometerslang lieten voortslepen, vastklampend aan hun knechten, om maar geen energie te hoeven verspillen. Juist die speciale anekdotes over de koers maken het eerste deel van het boek amusant om te lezen.

Timing

Waarom nu pas een biografie vraag je je af? Volgens de Belg was het lange tijd niet mogelijk om met zijn verhaal te komen, doordat Jan Ullrich nog verwikkeld was in rechtszaken. Ook had de voormalige geletruidrager lang het idee om de biografie postuum uit te laten brengen. Maar na een zware ziekte heeft hij geen vrees meer om de waarheid te vertellen.

Zwarte periode

Die waarheid valt niet altijd mee, want wanneer Pevenage verstrikt raakt in Operación Puerto, is het gedaan met zijn carrière als ploegleider. Huiszoekingen en ontslag volgen, en zijn bankrekeningen worden geblokkeerd nadat blijkt dat hij ook nog eens de belasting heeft ontdoken. Plotseling ziet het leven van de Belg er niet meer zo mooi uit, en een gevangenisstraf dreigt zelfs. 

De moeilijkste dagen uit zijn leven moeten dan helaas nog komen, als artsen ontdekken dat hij kanker heeft. Waarna Pevenage de dood een tijd lang in de ogen kijkt.

Het boek sluit gelukkig af op een positievere noot. En ook al heeft de Belg tegenwoordig vooral een carrière buiten het wielrennen, inmiddels keert hij zo af en toe weer eens terug naar de koers. Het wielrennen is tenslotte ‘een virus waar je niet vanaf komt’.

Der Rudy is al met al een boeiend verhaal, waarin Rudy Pevenage een kleurrijk en inzichtelijk beeld geeft van het wielrennen uit voorbije tijden. Maar waarin hij ook eerlijk zijn frustraties en angsten uit die tijd deelt. 

Der Rudy – Biografie van Rudy Pevenage is onder andere hier te koop.

Der Rudy

Auteur: John van Ierland
Uitgever: Joh. Enschede Amsterdam B.V.
9789082516388
januari 2020
Paperback
249 pagina’s