De Ronde van 12: de langste toertocht van Nederland

De Ronde van 12: de langste toertocht van Nederland

Wie deze zomer nog een extreme uitdaging zoekt, kan zich binnenkort uitleven tijdens de Ronde van 12. Een monstertocht voor de echte fanatiekeling. De route van Nijmegen naar Leek loopt namelijk door al onze twaalf provincies en telt niet minder dan 431 kilometer.

Een van de initiatiefnemers, Rob Knoop, kreeg in 2012 het idee voor de tocht. Een tikje moe van buitenlandse fietsvakanties met slecht weer, besloot hij voor zijn volgende fietsavontuur in Nederland te blijven. Mocht de regen weer met bakken uit de lucht komen, dan was hij zo thuis. Snel had hij zijn nieuwe uitdaging gevonden: een fietstocht van een dag, door alle provincies van ons land.

Het idee was te mooi om er niet meer mee te doen. En zo ontstond het plan voor een toertocht, waarbij deelnemers de tocht ook kunnen afleggen in twee of drie dagen. Sponsors kwamen aan boord en de organisatie werd op poten gezet. En zo was de Ronde van 12 een feit.

Ronde van 12.

Route

Gezien de lange afstand, is er een zo efficiënt mogelijke route uitgetekend die alle twaalf provincies doorkruist. Daarbij komt de provincie Brabant er erg voordelig vanaf met 140 kilometer, waar sommige andere provincies het slechts moeten stellen met enkele luttele kilometers. 

De route is zo afwisselend als ons land zelf. Onderweg rij je door bossen, polders, natuurgebieden en dorpen. Meestal over asfalt. Heel soms over een klinkerweggetje of betegeld fietspad. De route bevat zelfs één korte kasseienstrook.

Het eerste deel van de route gaat vooral richting het westen. Voorbij Zeeland loopt de rest van de route richting het noordoosten. Heb je dan wind tegen, dan zal je taaiheid bijzonder op de proef worden gesteld.

Een impressie van de Ronde van 12 in 2018.

Faciliteiten

Meerdaagse fietsers kunnen gebruik maken van speciale campings. Ook zijn er opties om te overnachten op bij de start- en finishlocatie. Sowieso is het een aanrader om te overnachten op de camping bij de finish. Dat is handig vanwege het late tijdstip waarop je waarschijnlijk aankomt, maar ook omdat het feestje op de camping een perfecte afsluiter is van de tocht. Met een hapje en drankje kun je even op adem komen en de verhalen van onderweg uitwisselen.

Extra bijzonder: alle deelnemers finishen op dezelfde dag, of je de Ronde van 12 nu rijdt in een, twee of drie dagen.

Voorbereiding

De Ronde van 12 is al over twee weken. Hopelijk heb je voldoende trainingskilometers in de benen, mocht je aan dit avontuur willen beginnen. Ga je ervoor? Dan vind je hier nog een aantal nuttige tips over hoe je zo’n monstertocht succesvol aanpakt. 

De Ronde van 12

Wanneer: 5, 6 en 7 juli 2019
Startlocatie: Nijmegen – Lent
Finishlocatie: Leek
Let op: de inschrijving is geopend tot en met 27 juni 2019.

Op de officiële website van de Ronde van 12 lees je meer informatie en kun je je inschrijven. 

Foto’s: pxhere en Ronde van 12

Join the discussion