De 10 grootste ergernissen van een wielrenner

De 10 grootste ergernissen van een wielrenner

Puur genieten is het, wanneer je er even op uit kunt trekken op de fiets. Daar kan zelfs een grijze herfstdag of stevige tegenwind niks aan veranderen. Toch heeft ook een wielrenner af en toe zo z’n ergernissen. Die momenten waarop je goede humeur flink op de proef wordt gesteld. Troost je in dat geval dat je niet de enige bent…

Want deze 10 ergernissen op de fiets zullen je pijnlijk bekend voorkomen.

Er kraakt iets…

Is het de krank, het zadel, of toch een pedaal? Iets kraakt er aan je fiets en Joost mag weten waar het vandaan komt. Eén ding is zeker, goed voor je humeur is het niet. Dat krakende wagens (en fietsen) lang meegaan is mooi, maar jij wilt gewoon een geruisloze fiets.

Een wieltjeszuiger in je wiel

Ineens zat hij in je wiel, zonder zich eerst even voor te stellen. Van d’r op en d’r over heeft de wieltjeszuiger nog niet gehoord. En ook wanneer je lichtjes aanzet blijft je achtervolger kleven. Hou je de benen stil, of zet je een flinke versnelling in? 

Het is prachtige weer, maar jij kan niet fietsen

De zon schijnt uitbundig en de vogeltjes fluiten. Het is de prille lente die zich van zijn mooiste kant laat zien. Of misschien wel één van die laatste mooie dagen in het najaar. Iedereen trekt er op uit. Nou ja, iedereen… Jij hebt helaas andere verplichtingen vandaag. Hoe hard het ook kriebelt en het jeukt. De fiets blijft netjes op zijn plaats.

Als de hemelsluizen opengaan

De miezer gaat over in gestaag vallende regen, en net als je overweegt om je regenjasje aan te trekken gaan de hemelsluizen écht open. Binnen no time besef je het. Hier valt niks meer te redden. Zo doorweekt ben je, dat iedere vezel van je outfit de maximale hoeveelheid water heeft opgenomen. Snel in een rechte lijn naar huis dan maar, wat hopelijk niet al te ver is. Zodat je schoenen een paar dagen kunnen drogen bij de kachel.

Vergeten om de startknop van je fietscomputer in te drukken

Je rijdt een fantastische route, bent in goed gezelschap en hebt er net een verdiende coffee break opzitten. Je verheugt je er al op om vanavond op Strava de route en alle statistieken terug te kijken. Totdat je beseft dat je je fietscomputer weer vergeten bent aan te zetten na die koffiestop. Een denkbeeldig onweerswolkje stijgt op boven je hoofd…

Terug moeten fietsen

Misschien is het je ego, of ook dat rare stokje dat straks zichtbaar is in de route op Strava. Maar het feit dat je verkeerd bent gereden en weer terug moet, daar wordt je niet vrolijk van. Laat staan als het een paar keer gebeurt. 

Terugrijden voelt tegennatuurlijk. Als het ook maar even kan, dan fiets je liever door. Ook al is dat over een schapenpaadje, of dwars over een camping…

Serieus in de ankers moeten omdat iemand je bijna omverrijdt

Maak je veel kilometers in een jaar, dan zul je het ongetwijfeld al eens hebben meegemaakt. Een auto die de hoofdweg wil opdraaien en daarbij het fietspad klakkeloos negeert. Of een fietser die het fietspad opstuift met zijn gedachten ergens anders. Het resultaat? Jij mag vol in de ankers, terwijl de adrenaline uit je oren spuit. Even op je tong bijten maar…

Dwars door de poep rijden

Andermans karretje in de poep gereden? Dat is slim koersen. Maar zelf met je karretje door de poep rijden, omdat je voorganger nét wat te laat was met waarschuwen, is een serieuze bummer. Shit happens, moet je maar denken.

Serieuze panne hebben

Nee, het gaat hier niet over een lekke band of een leegloper, maar over serieuze panne. Een mankement die het hele feestje op de fiets bederft. Denk aan een kettingbreuk, of een derailleur die plotseling iedere dienst weigert. 

Een prof zou zijn hand opsteken, zijn fiets in de berm leggen en kalm een nieuw rijwiel aanpakken om zijn weg te vervolgen. Jouw realiteit ziet er helaas wat anders uit. Hulplijntje bellen dan maar?

Een ferme afdruk van je ketting

Het is een prachtige ochtend. Goed geluimd en keurig gesoigneerd ben je klaar voor een prachtige rit. Gevoelsmatig kan niks deze dag bederven. Totdat je naar beneden kijkt en beseft dat een van je hagelwitte sokken is bezoedeld met een enorme afdruk van je ketting. ‘Hoe dan?’ echoot er door je hoofd…

En bedenk je dit…

Zit het je eens tegen op de fiets, haal dan even rustig adem en verleg je focus. Wielrennen is een geweldige sport en jij rijdt op een prachtige fiets. Dus wat valt er eigenlijk te klagen? Zet je ergernissen aan de kant, laat je niet gek maken en ride on.

Foto bij intro: Unsplash