4 bordspellen voor wielerfans en spelletjesfanaten

4 bordspellen voor wielerfans en spelletjesfanaten

Monopoly Koers

Ondanks al het online vermaak van tegenwoordig, zijn bordspellen maar niet stuk te krijgen. Logisch natuurlijk, want een goed bordspel is en blijft een garantie voor een gezellige tijd met je vrienden en je familie.

Ben je ook nog eens een wielerfan, dan geniet je dubbelop, want recentelijk zijn er aardig wat wielerbordspellen op de markt gekomen. Waardoor je ook zonder tv of fiets plezier beleeft aan de koers.

Monopoly Koers

Monopoly Koers
Monopoly Koers

Van het Monopoly-spel bestaan al erg veel varianten, en een koerseditie mocht daarom niet ontbreken. Dat het idee voor deze variant uit het wielergekke België komt, kon je vermoeden natuurlijk. En anders verraadt de cover van dit bordspel het wel.

Monopoly Koers is als een warm bad voor de liefhebbers van de voorjaarskoersen. La Redoute, de Muur, de Poggio en de Cauberg: ze komen allemaal voorbij in dit spel. Bovendien zijn alle kans- en algemeen fondskaartjes ingevuld met verwijzingen naar het wielrennen.

Grappig detail: vlak voor de introductie van het bordspel konden wielerfans bepalen welk vakje het duurste moest worden op het bord. Met als uiteindelijke winnaar van deze verkiezing de Muur van Geraardsbergen. 

Monopoly Koers speel je met 2 tot 6 spelers, en het spel is hier onder andere te koop.

Flamme Rouge

Flamme Rouge
Flamme Rouge

In dit van oorsprong Finse bordspel stuur jij een team aan van twee renners: een renner en een sprinter. In het spel heb je bovendien de mogelijkheid om 6 verschillende etappes af te werken. 

Uiteraard win je het spel wanneer je met een van je renners als eerste over de finish komt. En om dat te bereiken helpt het als je slim gebruik maakt van de slipstream die anderen je geven. Een tactisch spel dus, waarbij je zoveel mogelijk uitputting moet voorkomen tot je de beslissende aanval plaatst.

Ben je een echte fan van het bordspel geworden, dan heb je ook nog eens de mogelijkheid om het parcours uit te breiden met kasseienstroken en een verzorgingszone. Bovendien kun je het spel dan spelen met 6 spelers.

Het bordspel Flame Rouge speel je standaard met 2 tot 4 spelers, en is onder andere verkrijgbaar bij bol.com.

De Ronde van Vlaanderen

De Ronde van Vlaanderen
De Ronde van Vlaanderen

Uiteraard is er ook een bordspel gemaakt van een van de mooiste koersen van het jaar: de Ronde van Vlaanderen.

En net als in de echte Ronde draait het in dit bordspel om het hanteren van de juiste tactiek. Je trotseert als een echte Flandrien weer en wind, terwijl je op het juiste moment je tegenstanders van je af moet schudden op weg naar de finish in Oudenaarde. 

De Ronde zou de Ronde niet zijn zonder kasseistroken en hellingen, die je eerst nog moet zien te overwinnen. En net als in de echte koers is het wedstrijdverloop telkens weer anders, met dank aan je concurrenten. 

Een leuke toevoeging aan dit bordspel is dat je niet alleen de Ronde van Vlaanderen kunt spelen, maar ook de openingsklassieker van het jaar: Omloop Het Nieuwsblad. En ben je creatief, dan kun je zelfs je eigen Vlaamse klassieker creëren met de losse tegels van het spel. 

Dit bordspel van Flanders Classics en Sporza speel je met 2 tot 6 spelers. Bij bol.com is het spel onder meer verkrijgbaar. 

Le Tour de France

Tour de France

In dit officiële Tour de France-bordspel komen alle scenario’s voorbij die je kent van een echte koers. Waarbij je jouw team van drie renners zo snel mogelijk naar de finish moet brengen.

Het leuke van dit spel is dat je bovendien meerdere etappes speelt. Het bord heeft namelijk twee zijden met aan iedere kant een eigen parcours. Net als in de Tour wissel je dus tussen vlakke etappes en bergetappes.

Het spel is een soort kruising tussen Mens Erger Je Niet en Ganzenbord, waarbij je zogenaamde secondekaarten gebruikt om je tempo te versnellen. Onderweg dien je echter wel op te passen voor valpartijen. 

Uiteraard profiteer je van geluksmomentjes. Bijvoorbeeld wanneer je een bidon aanpakt. En wie het echt tactisch speelt, die zorgt natuurlijk dat-ie in het wiel kruipt van zijn tegenstander.

Het Tour de France-bordspel is voor 2 tot 4 spelers, en is hier onder meer verkrijgbaar.