Deze boeken over wielrennen verschenen al in 2020

Deze boeken over wielrennen verschenen al in 2020

boeken over wielrennen

Kun je als wielerfan deze weken nog wel wat leesvoer gebruiken, dan tref je het. Sinds begin dit jaar verschenen er namelijk behoorlijk wat nieuwe boeken die over wielrennen gaan. Welke dat zijn zie je hier in dit overzicht. 

De Weg naar Covadonga

De Weg naar Covadonga - Edwin Winkels

In De weg naar Covadonga gaat sportverslaggever Edwin Winkels op zoek naar de ziel van Spanje en die van het Spaanse wielrennen. Hij doet dat met 26 verhalen over Spaanse wielerhelden, bergen, steden en dorpjes, waardoor je het gerust een literair reisverslag kunt noemen.

De Weg naar Covadonga – Edwin Winkels – € 29,99

Der Rudy

Der Rudy - John van Ierland

Der Rudy is het levensverhaal van Rudy Pevenage, succesvol wielrenner in de jaren zeventig en tachtig, en daarna ploegleider van het Duitse Telekom. Jarenlang werkt Pevenage in die rol nauw samen met Jan Ullrich, wat zelfs leidt tot een Tourzege. Maar de dingen raken in een stroomversnelling als Pevenage en Ullrich verstrikt raken in het inmiddels bekende dopingschandaal Operación Puerto.  

Der Rudy – John van Ierland – € 20,00

Het mooiste uit de koers

Het mooiste uit de koers - Alex van der Hulst

In Het mooiste uit de koers verzamelde Alex van der Hulst de 50 renners, materialen, wegen, bergen, shirts, uitspraken en fenomenen waar nog geen boeken over volgeschreven zijn. Van deltaremmen tot pedaleur de charme, van een Peugeot-shirt tot The Flying Scotsman Graeme Obree. Iconen die volgens de schrijver zelf op bijzondere wijze glans geven aan het wielrennen.

Het mooiste uit de koers – Alex van der Hulst – € 20,00

Ik en mijn fiets

Ik en mijn fiets - Paul Fournel

Al in 2001 won Paul Fournel met dit boek de prijs voor het beste Franse sportboek. Nu is er dus eindelijk een Nederlandse vertaling van deze ode aan de fiets. Het boek doet volgens kenners denken aan  ‘De Renner’ van Tim Krabbé, en dat is uiteraard een groot compliment. 

Ik en mijn fiets – Paul Fournel – € 18,95

Joop Zoetemelk – Ongezien

Ongezien - Joop Zoetemelk

Een ‘ultiem eerbetoon aan de laatste winnaar van de Tour de France’, zo noemt de uitgever dit boek dat vorige maand verscheen, veertig jaar nadat Zoetemelk het geel pakte. Aan oude herinneringen en statistieken ontbreekt het dan ook niet, terwijl je de Tour van ’80 etappe voor etappe herbeleeft. Het verhaal wordt aangevuld met foto’s van Berry Stokvis en Cor Vos.

Joop Zoetemelk – Ongezien – Jacob Bergsma, Joop Holthausen, Peter Ouwerkerk – € 49,95

Leontien

Leontien - Gert Jan de Vries

Nog niet officieel uit, maar al wel te reserveren is Leontien van Gert Jan de Vries. In deze interpretatieve biografie schetst De Vries een portret van een van de beste wielrensters ooit, die een prachtig palmares bij elkaar fietste, maar ook een diep dal kende in haar carrière. 

Leontien – Gert Jan de Vries – € 22,50

Socrates op de fiets

Socrates op de fiets - Guillaume Martin

Guillaume Martin ken je wellicht van zijn twaalfde plek in de Tour de France van 2019, maar de Franse wielrenner is ook filosoof en schrijver. Een combinatie die je niet zo snel verwacht. En precies daar gaat dit verhaal over. Want hoe zouden ‘wielosofen’ als Socrates, Aristoteles en Nietzsche het aanpakken in een filosofische Tour de France? Martin vertelt het verhaal van deze bijzondere Tour, afgewisseld met zijn eigen filosofische ideeën.

Socrates op de fiets – Guillaume Martin – € 19,99

Top 1000 van de Belgische wielrenners

Top 1000 van de Belgische wielrenners - Jacques Sys

In dit naslagwerk portretteert Jacques Sys 1000 Belgische wielrenners die in een periode van 150 jaar kleur gaven aan de koers. Van Cyrille van Hauwaert, de allereerste Flandrien, tot aan Remco Evenepoel, wiens carrière eigenlijk nog maar net is begonnen. Een uitgebreid boekwerk is het resultaat. Niet zo gek dus dat men het ook wel heeft over de Winkler Prins van de Belgische koers.

Top 1000 van de Belgische wielrenners – Jacques Sys – € 39,99

Wereldrecord

Wereldrecord - Maarten Vangramberen, Wim Degrave

Maarten Vangramberen ken je natuurlijk als verslaggever van Sporza. Voor zijn boek ‘Wereldrecord’ ging de Belg samen met Wim Degrave op zoek naar het geheim achter wereldrecords van atleten als Usain Bolt, Victor Campenaerts, Eliud Kipchoge en Marco Pantani. Geen boek dat zich beperkt tot wielrennen dus, maar wel interessant. 

Wereldrecord – Maarten Vangramberen, Wim Degrave – € 29,99

Zeg nooit nooit

Zeg nooit nooit - Stig Broeckx en Thijs Delrue

Zeg nooit nooit is het verhaal van Stig Broeckx, de Belgische wielrenner die in 2016 na een harde val in een langdurige coma belandt. Langzaam maar zeker ontwaakt hij daaruit, maar of hij ooit weer zal kunnen praten, lopen of zelfs fietsen is maar zeer de vraag. Broeckx knokt zich echter op een ongekende wijze terug en verbaast daarmee iedereen.

Zeg nooit nooit – Stig Broeckx en Thijs Delrue – € 22,00

Op zoek naar nog meer boeken over wielrennen? Check dan ook dit overzicht.