Gelezen: de biografie van Anna van der Breggen

Gelezen: de biografie van Anna van der Breggen

Anna van der Breggen - Mijn leven achter het erepodium

Nog één keer wil Anna van der Breggen schitteren op de Olympische Spelen, en daarna is ze klaar voor de volgende stap in haar carrière. Een perfect moment om terug te blikken, en dat doet de olympische kampioene met een biografie.

Zo’n beetje alles wat er te winnen valt als wielrenster won ze al in haar carrière. Anna van der Breggen op het erepodium, dat was al die jaren een vertrouwd gezicht. Dat de biografie juist inzoomt op de vrouw achter het erepodium is interessant, want heel veel kwamen we tot nu toe eigenlijk niet te weten over de olympisch kampioene van Rio. Buiten haar imposante prestaties uiteraard.

Het mooie van de biografie is bovendien dat de wielrenster niet alleen zelf vertelt over haar carrière en leven, maar dat ook de belangrijkste mensen in haar omgeving telkens terugblikken. Ploeggenoten en coaches komen daarbij aan het woord, maar ook haar eigen familie.

Al snel kom je daardoor te weten dat Van der Breggen niet alleen maar die nuchtere wielrenster is die berekenend iedere wedstrijd naar haar hand zet. Zo kan ze ook nog steeds erg zenuwachtig zijn voor een wedstrijd, en soms zelfs wat chaotisch.

Het had niet veel gescheeld trouwens, of we hadden nooit van de wielrenster Van der Breggen gehoord. Heel even dacht ze aan stoppen, aan het begin van haar profcarrière. Van der Breggen vertelt daar openhartig over. Maar ze schenkt ook veel aandacht aan andere bijzondere momenten. Hoe ze ontdekt werd bijvoorbeeld, en uiteraard gaat het over die memorabele wegwedstrijd op de Olympische Spelen in Rio.

Van der Breggen houdt het niet alleen bij die terugblikken, maar geeft ook haar visie op het huidige vrouwenwielrennen. En ze vertelt wat ze heeft geleerd over (mentale) training en voeding. 

Dat maakt het boek uiteraard heel inspirerend en leerzaam voor (jonge) wielrenners. Maar voor wielerfans zijn het ook mooie eye-openers. Zo eten zelfs kampioenen regelmatig een patatje, blijkt maar weer. En ook kom je bijvoorbeeld te weten waarom Van der Breggen recent meer op haar Training Stress Score is gaan letten.

ANNA – Mijn leven achter het erepodium geeft al met al een mooie inkijk in het leven van de wielrenster uit Meppel. Zonder schokkende onthullingen, maar wel heel openhartig vertelt Van der Breggen wat haar drijft en wat ze meemaakte op weg naar de top.  

Als bonus pik je bovendien een aantal mooie levenslessen mee, en lees je interessante inzichten waar je zelf wat aan hebt als wielrenner. 

ANNA is dus in meerdere opzichten een hele boeiende biografie geworden, die je deze sportzomer eigenlijk niet mag laten liggen.

Mocht je geïnteresseerd zijn, dan is ANNA – Mijn leven achter het erepodium nu verkrijgbaar als e-book en paperback. Het boek telt 203 pagina’s en is een uitgave van KokBoekencentrum Uitgevers.