4 bijzondere fietssporten die je waarschijnlijk nog niet kent

4 bijzondere fietssporten die je waarschijnlijk nog niet kent

bike polo

Wel eens toe aan wat anders dan een rondje over de weg? Dan kun je natuurlijk een strandrace rijden, of een veldrit. Maar het kan ook nog wat extremer. Wat dacht je namelijk van deze vier bijzondere fietssporten? 

Bikepolo

Grote kans dat je bij het woord polo direct aan paarden moet denken. Maar er bestaat ook wel degelijk een variant waarbij je gewoon een balletje slaat vanaf je fiets. 

En nee, bikepolo is niet iets wat men in een jolige bui enkele jaren geleden bedacht heeft. De sport bestaat al sinds 1891, en was zelfs eenmalig een demonstratiesport op de Olympische Spelen.

Als je gek bent van balspelen én fietsen dan is het dus de ideale combinatie. En nog een voordeel: wedstrijden duren maar een half uur! Da’s nog eens wat anders dan in je weekend een halve dag van huis zijn omdat je een tocht gaat fietsen…

Kunstfietsen

kunstfietsen
Foto: Wikimedia

Als het over knappe trucs gaat op de fiets, dan denk je nu wellicht als eerste aan Mathieu van der Poel. Maar ook hij zou waarschijnlijk onder de indruk zijn van de kunsten die je bij het kunstfietsen voorbij ziet komen. Bij het kunstfietsen draait het namelijk helemaal om acrobatische hoogstandjes.

Het eerste wereldkampioenschap vond al plaats in 1956. En uiteraard strijden de deelnemers in het kunstfietsen net als bij het wegwielrennen om de felbegeerde regenboogtrui. 

Ook best wel bijzonder: er is slechts één kunstfietsvereniging in Nederland, en die bevindt zich in Heerlen. Desondanks is de sport wel degelijk aangesloten bij de KNWU.

Cyclobal

Cyclobal
Foto: Wikimedia

Kon jij je hele leven al niet kiezen tussen een balsport en de fiets? Dan is cyclobal ook nog het overwegen waard! Het enige probleem: je moet ook een behoorlijke fietskunstenaar zijn om deze fietssport uit te oefenen. 

Cyclobal wordt meestal gepeeld in de zaal, waarbij twee teams van twee spelers het tegen elkaar opnemen. Om het allemaal nog wat lastiger te maken, is het ook nog eens verboden om de bal actief te raken met je voeten of handen. De bal spelen doe je dus met je fiets of met je lichaam, waarbij je handen aan het stuur blijven, en je voeten op de pedalen. 

Ook al heb je er vermoedelijk nog nooit van gehoord, ook cyclobal gaat al een behoorlijk tijdje mee. In 1901 werd de sport al uitgevonden, in Duitsland. En ooit was er zelfs een heus WK!

Wil jij cyclobal zelf wel eens proberen? Ook voor deze sport moet je dan in Heerlen zijn, bij dezelfde vereniging als het kunstfietsen: KVW De Heidebloem.

Speedway

cycle speedway
Foto: Dave Haygarth / Flickr

Speedway klinkt je misschien bekend in de oren, maar de kans is wel heel groot dat je dan als eerste denkt aan de motorsport. Moet dat per se op een motor? Nee hoor, want je hebt ook zoiets als Cycle Speedway. Waarbij de baan wat kleiner is, maar net zo zanderig, en met net zulke scherpe bochten. 

Driften doe je net als met een motor met een voetje aan de grond, zodat je zeker weten overeind blijft. En waar het kan trap je natuurlijk zo hard mogelijk.

Uiteraard maken de deelnemers gebruik van speciale fietsen, met flink wat profiel op de banden. Wat verder opvalt is dat de fietsen geen remmen en versnellingen hebben. Net als bij het baanwielrennen dus.

Wil je het zelf eens proberen, dan is dat helaas een beetje lastig. Wedstrijden zijn er in Nederland of België niet namelijk. In Engeland daarentegen wel, dus wellicht dat je daar ooit de kans krijgt…

Foto bij intro: Wikimedia