Wat is waar? 4 beweringen over de kou

Wat is waar? 4 beweringen over de kou

Weet jij alles van kou? Test het zelf aan de hand van deze 4 beweringen!

Niet waar: sporten in de kou is ongezond

Gelukkig is deze bewering niet waar. Je kunt in de winter dus prima buiten blijven sporten, mits je jezelf goed beschermt tegen de kou. Hou er wel rekening mee dat goed opwarmen nog belangrijker is. De kou kan namelijk zorgen voor stijve spieren, en dat vergroot weer de kans op spierpijn en blessures. 

Nog een tip: draag een sjaal of nekwarmer voor je mond als de lucht erg koud is. Op die manier warm je de lucht wat op en dat is beter voor je luchtwegen.

Waar: in de winter fiets je langzamer

Nee, het ligt niet aan jou, de winter maakt je gewoon wat trager op de fiets. Door de kou neemt namelijk de luchtdichtheid toe, en daarmee ook de weerstand. Dat je daarnaast meer kleren draagt zorgt ook voor wat meer weerstand. Nog een factor tenslotte: je banden zijn bij koud weer ook wat stugger, waardoor ze wat minder goed rollen. 

Niet waar: koud weer maakt je ziek

‘Vat geen kou’ roepen we vaak, maar eigenlijk is dat een hele gekke uitdrukking. Ziek word je van een virus namelijk, en niet van het weer. 

Dat we in de winter toch vaker verkouden of ziek zijn komt onder meer omdat we vaker binnenzitten met elkaar, in slecht geventileerde ruimtes. Virussen kunnen zich daar gemakkelijk verspreiden. 

Een ritje in koud winterweer is dus heel gezond. Al blijft het – zoals je al las – wel een aanrader om je warm aan te kleden.

Waar: vrouwen hebben gemiddeld eerder koude handen en voeten dan mannen

Volgens dit artikel van NU.nl hebben verschillende onderzoeken dat aangetoond, en het verschil treedt vooral op bij gematigde koude temperaturen. In dat geval kan de temperatuur van de handen en voeten van vrouwen een aantal graden lager zijn. 

Een belangrijke verklaring is de afwijkende lichaamsbouw van mannen en vrouwen. Mannen hebben doorgaans meer spiermassa, en spieren maken ook in rust meer warmte aan.

Dat als eerste je handen en voeten afkoelen bij kou is ook eenvoudig te verklaren. Je lichaam vernauwt de bloedvaten naar je handen en voeten, om te voorkomen dat het bloed te veel afkoelt. Het nadeel hiervan is dat je handen en voeten nog sneller afkoelen. 

Niet in alle gevallen is er trouwens een verschil. Wanneer het vriest bijvoorbeeld dan hebben zowel mannen als vrouwen last van koude handen.

Foto’s: Unsplash