Dit moet je minimaal doen voor een goede gezondheid

Dit moet je minimaal doen voor een goede gezondheid

Meer dan de helft van de volwassen Nederlanders haalt de beweegrichtlijnen niet die zijn opgesteld. Niet zo mooi natuurlijk, en daarom kun je hier checken hoe goed jij het doet.

Van de beweegrichtlijnen heb je vast wel eens van gehoord. Ze geven aan hoeveel iemand minimaal moet bewegen voor een goede gezondheid. Eens in de zoveel tijd past de overheid ze aan, en de huidige richtlijnen bestaan sinds 2017. 

Beweeg je voldoende, dan heeft dat veel positieve effecten op je gezondheid. En waarschijnlijk nog meer dan je denkt. Om er een paar te noemen: het risico op hart- en vaatzieken neemt af, het verbetert je bloeddruk, het verlaagt het risico op depressieve symptomen, en je verkleint de kans op botbreuken. En ook niet onbelangrijk: het helpt je om je gewicht beter te controleren.

Zit jij wekelijks enkele keren op je racefiets, dan is de kans groot dat je voor je gezondheid al heel goed bezig bent. Maar met alleen maar fietsen ben je er nog niet helemaal. Qua beweegrichtlijnen tenminste. Het advies is dat je daarnaast ook nog spier- en botversterkende oefeningen doet. En vaker van je stoel of bank afkomt. 

Dat laatste klinkt eenvoudig misschien, maar wij Nederlanders zitten gemiddeld veel te vaak. Gemiddeld wel 8,5 uur op een dag. We zijn er zelfs ‘Europees kampioen’ mee. Dat veel mensen zittend werk doen heeft daar uiteraard mee te maken. 

Nieuwsgierig geworden of jij aan de norm voldoet? Dit zijn de beweegrichtlijnen voor volwassenen – opgesteld door de Gezondheidsraad – in een notendop:

  • Bewegen is goed, meer bewegen is beter. 
  • Doe minstens 2,5 uur per week een matig of zwaar intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen. (Zoals bijvoorbeeld fietsen, wandelen of zwemmen.)
  • Doe minstens twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten. (Zoals bijvoorbeeld fitness, hardlopen, springen of dansen.)
  • Voorkom veel stilzitten. 

Mocht je denken, dat valt best mee, dan behoor je tot een minderheid. De meeste Nederlanders hebben er namelijk moeite mee om het advies te halen. Om je een beeld te geven: in 2023 voldeed maar 45 procent van de volwassenen (tussen 18 en 64 jaar) aan de richtlijnen. En slechts 40 procent van de ouderen.

De richtlijnen zijn dus een advies voor wat minimaal benodigd is voor een goede gezondheid. Maar meer doen dan dat is nog beter voor je gezondheid. Sport je vaker, dan ben je dus heel goed bezig. 

Voldoe je nog niet aan de norm, dan is er ook opbeurend nieuws. Bewegen heeft namelijk altijd positieve effecten, ook als je minder beweegt dan de richtlijnen aangeven. Sterker: van helemaal niks doen naar een klein beetje bewegen zorgt voor de grootste winst voor je gezondheid. 

Mocht je meer willen weten over de beweegrichtlijnen en nog meer tips willen lezen, dan vind je die op deze website van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Foto’s: Unsplash