Dit is de betekenis van de regenboogtrui

Dit is de betekenis van de regenboogtrui

regenboogtrui

Een nationale kampioenstrui is prachtig, en een Europese trui is ook mooi, maar in het wielrennen is er maar één trui waar iedere renner echt van droomt: het witte shirt met de regenboogstrepen. De ultieme prijs voor de wereldkampioen.

Bestaat er een grotere eer voor een wielrenner, dan het winnen en dragen van de regenboogtrui? Vermoedelijk voor de meesten niet. Niet zo gek dus dat heel veel wielrenners het ongepast vinden dat je er als liefhebber mee gaat fietsen. 

Het is maar net hoe serieus je het neemt natuurlijk. Uiteindelijk bepaal je helemaal zelf wat je aantrekt, en er is geen wet die het verbiedt. Zolang je niet meedoet aan officiële wielerwedstrijden natuurlijk.

Wat je misschien nog niet wist is dat de iconische trui al bijna honderd jaar bestaat. Alfredo Binda was het, die de regenboogtrui voor het eerst mocht dragen, nadat hij de titel opeiste in 1927. Het was ook de eerste keer trouwens dat professionele wielrenners mochten meedoen aan het wereldkampioenschap. 

Pas in 1958 mocht de eerste vrouw de befaamde witte trui met de gekleurde strepen aantrekken, en dat was de Luxemburgse Elsy Jacobs. 

regenboogtrui
Fans met de regenboogtrui, tijden het WK wielrennen in Innsbruck.

Werelddelen

De vijf strepen in blauw, rood, zwart, geel en groen (van boven naar beneden), hebben niet geheel toevallig exact dezelfde kleuren als de ringen van de olympische spelen. Net als bij de olympische ringen staan de strepen namelijk voor de vijf continenten Europa, Azië, Afrika, Oceanië en Amerika. 

Officieel bestaan er natuurlijk zeven werelddelen, maar in dit geval zijn Noord- en Zuid-Amerika samengevoegd, en is Antarctica weggelaten.

Heel specifiek staat de kleur blauw voor Europa, rood voor Amerika, zwart voor Afrika, geel voor Azië, en groen voor Oceanië.

Beeldmerk

Je kunt wel raden dat de Internationale Wielerunie zijn eigen beeldmerk behoorlijk goed  beschermt. Vandaar dat de gekleurde strepen officieel zijn geregistreerd, in verschillende landen. Zo maar even wat merchandise verkopen met de iconische strepen erop, dat kun je dus wel vergeten.

Daarnaast heeft de UCI ook nog heel wat regels bedacht rondom het dragen van de regenboogtrui. De meeste regels zul je wel kennen, maar wat je misschien nog niet wist is dat een wereldkampioen ook echt een boete kan verwachten, als hij of zij de trui niet draagt in een wedstrijd. De boete hiervoor is maximaal 5000 Zwitserse franken.

regenboogtrui
Wout van Aert toont zijn regenboogtrui tijdens de Superprestige in Gieten.

Vloek

Iedere wielrenner droomt er stilletjes van om ooit eens de trui met regenboogstrepen te mogen dragen. Tenzij een renner gelooft in de vloek natuurlijk, die zou rusten op de trui. 

Je zou er haast nog in gaan geloven, wanneer je alle verhalen terugleest van de wereldkampioenen waar het minder goed mee afliep, of die een rampjaar hadden na het winnen van de regenboogtrui. Het is dan ook een behoorlijk lijstje. Maar om je gerust te stellen: heel veel uitzonderlingen zijn er ook.

Dat zogenaamde ongeluk werd zo opgeblazen en breed uitgemeten, dat men er uiteindelijk zelfs een onderzoek aan waagde. De uitkomst was gelukkig dat er geen enkel verband valt vast te stellen tussen een eventuele vloek en de regenboogtrui. Een geruststellende gedachte voor iedere toekomstige wereldkampioen. En ook voor iedere fan natuurlijk, met diezelfde mooie trui in de kast.