6 strubbelingen die elke wielrenner zich herinnert

6 strubbelingen die elke wielrenner zich herinnert

Het is een geruststellende gedachte voor iedereen die net is begonnen met wielrennen. Ooit zaten we allemaal in hetzelfde schuitje, en waren we fietsers die het allemaal nog moesten ontdekken. Met dezelfde strubbelingen tot gevolg. 

Het is een typisch verschijnsel waarop wielrennen geen uitzondering is. Iedere keer dat je besluit wat nieuws te gaan doen, dan zul je de nodige hobbels ervaren. Maar juist van de ‘fouten’ die je maakt, leer je het meest.

Het mooie is dat iedereen er over kan meepraten. Ja, zelfs je buurman die al twintig jaar fietst, en die als een gesoigneerde baas alle kommetjes in de buurt op zijn naam schrijft. 

De kans is groot dat hij tijdens zijn eerste ritje een grote wapperende trui droeg, een pompje vergeten was en zichzelf halverwege goed tegenkwam op zijn veel te kleine fiets. 

Situaties als deze zijn vermakelijk wanneer je er op terugkijkt. En ook wel bemoedigend, mocht je net zijn begonnen met wielrennen. Hier zijn een paar van die ‘hobbels’ die je vast zult herkennen. 

Lichamelijke ongemakken

Comfortabel is vermoedelijk niet het eerste woord wat je in gedachten schiet, wanneer je terugdenkt aan je eerste fietsritjes. Waarschijnlijk was het vooral zoeken naar een goede houding, terwijl je voor je gevoel achterstevoren op de fiets zat.

Bovendien ging je in al je enthousiasme misschien wel net iets verder dan goed voor je was. Met pijnlijke polsen, een zere kont of een stijve rug tot gevolg. Misschien wel alle drie… 

Dubieuze kledingkeuzes

Toen je begon met fietsen, puilde je kast natuurlijk niet uit van de wielerkleding. Maar ook ontbrak het je waarschijnlijk aan wat essentiële kennis, waar je nu met een glimlach aan terugdenkt. 

In ieder geval kun je er zeker van zijn dat je niet de enige was die zijn eerste rondjes maakte met een onderbroek onder z’n fietsbroek, of met een t-shirt dat alle kanten op waaide.

Gedoe met je klikpedalen

Er is een eerste keer voor alles. Een moment dat je vast nog herinnert is je eerste ritje met klikpedalen. Een geweldig systeem natuurlijk, waardoor je een stuk efficiënter ging fietsen, maar ook best wel een beetje spannend de eerste keer. En dus stond jij natuurlijk ook leunend tegen de muur te oefenen. Misschien hoopte je zelfs wel dat alle stoplichten onderweg op groen zouden staan.

Net zo herkenbaar is waarschijnlijk het moment dat je er voor het eerst níet meer aan dacht. Tot het moment dat je een voet aan de grond wilde zetten…

Jezelf voorbij fietsen

Misschien was het niet je eerste ritje, maar je tweede of derde. Hoe dan ook, er kwam zeer vermoedelijk een moment dat je in al je enthousiasme veel te grote plannen maakte. Of werd meegezogen in het enthousiasme van enkele ervaren fietsers. Waardoor jij voor het eerst kennismaakte met de man met de hamer. Een ritje op je tandvlees met met de kramp tot achter je oren…

Gehannes met een lekke band (en hopen dat je niet lek rijdt)

Een binnenbandje vervangen? Appeltje eitje denk je nu. Maar daar dacht je toch wat anders over waarschijnlijk, toen je ooit begon. 

Ten eerste hoopte je natuurlijk vurig dat het je niet zou gebeuren. Ook al had je alle benodigdheden op zak en wist je dankzij YouTube (in theorie) hoe het klusje geklaard moest worden. 

Uiteraard viel het uiteindelijk mee, en gelukkig werd je al doende steeds handiger. Tegenstribbelende buitenbanden daargelaten. 

De bibbers voor je eerste clubritje of wedstrijd

Ook dat eerste clubritje of die eerste wedstrijd ben je waarschijnlijk nog niet vergeten, en vooral die onzekerheid die daarmee gepaard ging. Hoe hard zal het gaan? Wat als ik niet meer kan? Waarschijnlijk was je snel van je koudwatervrees af, maar voelde het wel een beetje als je eerste dag op een nieuwe school. Met het enige verschil dat de rest van ‘de klas’ al wat eerder begonnen was… 

Gelukkig zal je enthousiasme het inmiddels gewonnen hebben van je meeste strubbelingen. En mocht dat nog niet zo zijn, voel je dan geruggesteund door het feit dat we allemaal een aanloopje nodig hadden…

Foto: Victor Xok / Unsplash