Laat dit je niet tegenhouden om te gaan wielrennen

Laat dit je niet tegenhouden om te gaan wielrennen

Wielrennen is ontzettend leuk, maar het kan ook wat intimiderend zijn als je nog nooit op een racefiets hebt gezeten. Hier lees je over de grootste obstakels, en hoe je daar mee omgaat. 

Het risico dat je valt

Vallen met de fiets is niet prettig, maar het kan je altijd een keertje overkomen. Maar laat dat je vooral niet tegenhouden. De kans dat je valt is vrij klein namelijk (tenzij je iedere week bijvoorbeeld een criterium rijdt).

In veel gevallen zul je er bovendien vanaf komen met wat blauwe plekken of een schaafwond. Ook niet fijn, maar die ben je na een aantal weken weer vergeten. 

Klikpedalen

Over vallen gesproken… Als je nooit met klikpedalen hebt gefietst, dan kan dat ook iets zijn om tegenop te zien. Onterecht, zul je al snel merken zodra je er mee fietst. 

Is dit desondanks iets waar jij tegenop ziet? Dan zijn hier een aantal praktische tips

Natuurlijk hoef je niet per se met klikpedalen te fietsen. Maar het biedt wel veel voordelen.

Technische kennis

Een racefiets is prachtig, maar wat als er iets stuk gaat? Of als je lek rijdt? Het voelt misschien alsof je veel te weinig verstand hebt van fietsen. Maar de beste manier om er verstand van te krijgen, is gewoon door te gaan fietsen. De kennis en ervaring komt dan vanzelf.

Onthou daarnaast dat een fietsenmaker bijna alles kan maken. En dat veel wielrenners je onderweg graag een handje helpen, of tips geven. Helemaal als je aangeeft dat je wel wat hulp kan gebruiken. 

ketting en casette

‘De regels’

Ook de zogenaamde regels van het wielrennen kunnen behoorlijk intimiderend zijn. Wat je aan moet trekken op de fiets bijvoorbeeld. En wat er wel of niet aan je fiets mag hangen. 

Het beste wat je kunt doen is de regels negeren. Doe waar jij je goed bij voelt, en wees vooral jezelf. Op die manier geniet je er ook het meest van.  

De aanschaf van heel veel spullen

Als je niet oplet, dan kun je een vermogen uitgeven aan wielrennen. Niet de bedoeling natuurlijk als je net begint. Doe daarom slim inkopen en kijk vooral wat je echt nodig hebt. Heeft de sport zich eenmaal bewezen, en heb je er veel lol in, dan kun je altijd nog aanvullingen doen. 

fietsenwinkel

Je fitheid

Beginnen met wielrennen is niet niks, als je een hele tijd niks hebt gedaan. Bouw het dan rustig op, en forceer niks. Zelfs al ben je heel gemotiveerd. Geef het daarnaast ook niet te snel op, als het tegenvalt. Je fitheid weer opbouwen kost nu eenmaal tijd. 

De belangrijkste tip: luister naar je lichaam, en kijk niet teveel naar anderen. En geniet van de progressie die je maakt, ook als het kleine stappen zijn.

Foto’s: Unsplash