Alles over de Amstel Gold Race Toerversie

Alles over de Amstel Gold Race Toerversie

Amstel Gold Race Toerversie

Heb jij de Amstel Gold Race nog op je bucketlist staan? Hier lees je alles wat je moet weten over de bekendste toertocht van Nederland.

Veel wielrenners willen hem minstens één keer gereden hebben. Dan gaat het over die klassieker natuurijk in het zuidelijkste puntje van ons land: de Amstel Gold Race Toerversie. 

De Amstel Gold Race is onder wielrenners zelfs zo populair, dat er jaarlijks een loting plaatsvindt. Je kunt je alleen in het najaar inschrijven als je mee wilt doen. Doorgaans is dat in oktober. Na het sluiten van de inschrijving vindt direct de loting plaats.

Ben jij een van de gelukkigen? Dan fiets je in het voorjaar samen met 15.000 andere fietsers één van de zes routes door Zuid-Limburg. De race voor de profs vindt doorgaans in hetzelfde weekend plaats. Blijf je wat langer, dan kun je dat mooi meepikken dus.

Heb jij nog meer vragen over de toerversie van de Amstel Gold Race? Hieronder lees je de belangrijkste info.

Op welke manieren kun je meedoen?

De Amstel Gold Race Toerversie kun je individueel, maar ook als vriendengroep fietsen. Kies je voor dat laatste, dan heeft dat als voordeel dat je ook als groep wordt in- of uitgeloot. Zelfs als je maar met z’n tweeën bent dan kun je hier al gebruik van maken.

Meedoen als bedrijventeam is daarnaast ook nog een optie. Meer informatie daarover vind je op de officiële site.

Amstel Gold Race Toerversie

Welke afstanden kun je fietsen?

Jaarlijks zijn er zes afstanden waaruit je kunt kiezen: 65, 100, 125, 150, 200 en 240 kilometer. In alle gevallen start je bij de Amstel Gold Race Experience in Valkenburg, en finish je ook weer in Valkenburg.

Qua hoogtemeters mag je flink aan de bak natuurlijk in Zuid-Limburg. Dat is afzien en genieten tegelijk, op bekende beklimmingen zoals de Cauberg, de Keutenberg en de Eyserbosweg. Lang duren al die beklimmingen niet, maar bij elkaar zijn ze wel goed voor zo’n  3.000 hoogtemeters! (Als je kiest voor de langste route.)

Welke ondersteuning krijg je onderweg?

Mocht je onderweg pech krijgen, dan is er ondersteuning van herkenbare motorrijders en mecaniciens van Shimano, op zowel het parcours als op de verzorgingsposten. En die verzorgingsposten vind je op meerdere plekken.

De verzorgingsposten zijn verder voorzien van toiletten, fruit, sportvoeding en -drank. Daarnaast is er ook medische verzorging aanwezig.

Wat krijg je als herinnering?

Meedoen aan de Amstel Gold Race Toerversie is iets wat je nooit vergeet. Een aandenken hoort daar natuurlijk ook bij, en die krijg je in de vorm van een medaille. Onderweg worden er ook foto’s van je gemaakt, die je kunt bestellen tegen een vergoeding. 

Wat is verder belangrijk om te weten?

Veel eisen worden er niet gesteld als je mee wilt doen. Wel moet je minstens achttien jaar oud te zijn om mee te dingen naar een startbewijs. Verder mag je op elke fiets deelnemen, zolang deze goedgekeurd is voor de openbare weg. Een e-bike of handbike is dus ook toegestaan. 

Ben je plots verhinderd om mee te doen aan de toertocht? Dan kun je gebruik maken van het ticket-ruilsysteem van de organisatie. Zelf je startnummer doorverkopen is niet toegestaan.

Tip als je langer blijft

Aan accommodaties is geen gebrek in het toeristische Zuid-Limburg. Maar je zult begrijpen dat al die plekken ook heel snel zijn volgeboekt wanneer zoveel enthousiaste fietsers langskomen. Blijf je graag overnachten, dan is het dus erg slim om op tijd wat te boeken. 

Kampeer je het liefst? Wees er dan ook heel vroeg bij, want wildkamperen is uiteraard verboden.  

Wil je nog meer informatie, of jezelf inschrijven, check dan de officiële website van de Amstel Gold Race. Jezelf aanmelden voor de volgende editie kan weer in het najaar. 

Ga je liever op eigen gelegenheid (een deel van) de route fietsen? Dan vind je hier meer info.

Foto’s: Amstel Gold Race