Tip: rij de bewegwijzerde Amstel Gold Race

Staat de Amstel Gold Race nog op je verlanglijstje, maar zie je het niet zo zitten om de massale toertocht te rijden? Geen probleem, want de complete route van de Amstel Gold Race is namelijk bewegwijzerd, 365 dagen per jaar. 

Vijftienduizend deelnemers doen jaarlijks mee aan de toerversie van de Amstel Gold Race, de dag voorafgaand aan de wedstrijd voor de profs. Een groots wielerfeest waar veel wielrenners lang naar uitkijken.

Ben je wat minder van de grote menigtes, maar lijkt het je wel leuk om de 265 kilometer in een of meerdere dagen af te leggen? Ook daar heeft de organisatie van de ‘AGR’ iets voor bedacht. 

De route van de wedstrijd is namelijk verdeeld in drie lussen, die je op ieder moment van het jaar kunt volgen via bordjes. Daarbij kun je alle lussen op een dag rijden, of per dag één lus kiezen. 

De afstand van de afzonderlijke delen is 78, 110 en 69 kilometer. Alle drie de delen starten en eindigen in Valkenburg. Handig, want doe je iedere dag een lus, dan is Valkenburg de ideale uitvalsbasis voor je. 

Valkenburg
Iedere lus van de Amstel Gold Race begint en eindigt in Valkenburg.

Lus 1: via Maastricht, Geleen en Voerendaal

Afstand: 78 kilometer
Hoogtemeters: 535 meter

Dit is de meest noordelijke lus van de drie. De route volgt aanvankelijk enkele doorgaande wegen, maar tijdens het tweede deel kun je vaker genieten van rustige wegen binnendoor. Onderweg komen onder andere de Geulhemmerberg en Lange Raarberg op je pad. Qua hoogtemeters kun je tijdens deze eerste lus nog wat opwarmen, voordat het zwaardere tweede deel begint.

De complete routekaart en beschrijving van de eerste lus vind je hier.

Lus 2: via Vaals, Epen en Slenaken

Afstand: 110 kilometer
Hoogtemeters: 1571 meter

Lus 2 is niet alleen het langste en zwaarste deel van de route, volgens veel deelnemers is het ook de mooiste van de drie. Aan hoogtemeters is geen gebrek. Onderweg passeer je onder meer de Loorberg, de Vaalserberg en de Camerig. Dit deel van de route sluit af met enkele gematigde klimmetjes, voordat je Valkenburg weer inrolt.

De complete routekaart en beschrijving van de tweede lus vind je hier.

Lus 3: via Slenaken, Gulpen en Schin op Geul

Afstand: 69 kilometer
Hoogtemeters 935 meter

Lus 3 heet ook wel het finishrondje, en begint en eindigt net als bij lus 1 en 2 met de Cauberg. De laatste lus is met recht een finale, met onder andere de Kruisberg, de Eyserbosweg, de Keutenberg en de Cauberg, waarop je je flink kunt uitleven.

De complete routekaart en beschrijving van de derde lus vind je hier.

De officiële start van de drie lussen is bij de Amstel Gold Race Xperience in Valkenburg, maar dankzij de routebordjes kun je de tocht op ieder punt van de route beginnen.

Foto’s: Wikimedia