Tip: rij de bewegwijzerde Amstel Gold Race

Tip: rij de bewegwijzerde Amstel Gold Race

Gulperberg

Staat de Amstel Gold Race nog op je verlanglijstje, maar zie je het niet zo zitten om de massale toertocht te rijden? Geen probleem, want de complete route van de Amstel Gold Race is namelijk bewegwijzerd, 365 dagen per jaar. 

Vijftienduizend deelnemers doen jaarlijks mee aan de toerversie van de Amstel Gold Race, de dag voorafgaand aan de wedstrijd voor de profs. Een groots wielerfeest waar veel wielrenners lang naar uitkijken.

Ben je wat minder van de grote menigtes, maar lijkt het je wel leuk om de 265 kilometer in een of meerdere dagen af te leggen? Ook daar heeft de organisatie van de ‘AGR’ iets voor bedacht. 

De route van de wedstrijd is namelijk verdeeld in drie lussen, die je op ieder moment van het jaar kunt volgen via bordjes. Daarbij kun je alle lussen op een dag rijden, of per dag één lus kiezen. 

De afstand van de afzonderlijke delen is 78, 110 en 69 kilometer. Alle drie de delen starten en eindigen in Valkenburg. Handig, want doe je iedere dag een lus, dan is Valkenburg de ideale uitvalsbasis voor je. 

Valkenburg
Een verblijf in Valkenburg is ideaal als je de Amstel Gold Race gaat fietsen.

Amstel Gold Race Experience Center

Wanneer je de permanent bewegwijzerde route van de Amstel Gold Race gaat fietsen, dan is het Amstel Gold Race Experience Center in Valkenburg de officiële start- en finishlocatie.

In dit ‘village dépare’ kun je niet alleen wat eten en drinken, je hebt er ook de mogelijkheid om je om te kleden, te douchen en kunt er zelfs een fiets huren. Daarnaast is er ook een winkel waar je fietskleding en accessoires kunt kopen.

Het adres van het Amstel Gold Race Experience Center is De Leeuwhof 2 in Valkenburg.

Lus 1: via Maastricht, Geleen en Voerendaal

Afstand: 78 kilometer
Hoogtemeters: 535 meter

Dit is de meest noordelijke lus van de drie. De route volgt aanvankelijk enkele doorgaande wegen, maar tijdens het tweede deel kun je vaker genieten van rustige wegen binnendoor. Onderweg komen onder andere de Geulhemmerberg en Lange Raarberg op je pad. Qua hoogtemeters kun je tijdens deze eerste lus nog wat opwarmen, voordat het zwaardere tweede deel begint.

De complete routekaart en beschrijving van de eerste lus vind je hier.

Lus 2: via Vaals, Epen en Slenaken

Afstand: 110 kilometer
Hoogtemeters: 1571 meter

Lus 2 is niet alleen het langste en zwaarste deel van de route, volgens veel deelnemers is het ook de mooiste van de drie. Aan hoogtemeters is geen gebrek. Onderweg passeer je onder meer de Loorberg, de Vaalserberg en de Camerig. Dit deel van de route sluit af met enkele gematigde klimmetjes, voordat je Valkenburg weer inrolt.

De complete routekaart en beschrijving van de tweede lus vind je hier.

Lus 3: via Slenaken, Gulpen en Schin op Geul

Afstand: 69 kilometer
Hoogtemeters 935 meter

Lus 3 heet ook wel het finishrondje, en begint en eindigt net als bij lus 1 en 2 met de Cauberg. De laatste lus is met recht een finale, met onder andere de Kruisberg, de Eyserbosweg, de Keutenberg en de Cauberg, waarop je je flink kunt uitleven.

De complete routekaart en beschrijving van de derde lus vind je hier.

De officiële start van de drie lussen is zoals gezegd bij het Amstel Gold Race Experience Center in Valkenburg, maar dankzij de routebordjes kun je de tocht op ieder punt van de route beginnen.

Enkele tips

Ga jij één of meerdere lussen van de Amstel Gold Race fietsen? Dan zijn hier nog enkele tips.

Ga op een rustig moment

In Zuid-Limburg kan het in de weekenden soms erg druk zijn, vooral in de zomermaanden. Plan je je fietstochten doordeweeks dan zul je daar veel minder last van hebben.

Anders dan een vlak rondje

Nog nooit in de heuvels gereden? Geen probleem natuurlijk. Hou er alleen wel rekening mee dat een rondje in Zuid-Limburg door de vele hoogtemeters wat intensiever is dan je gewend bent. Je gemiddelde snelheid zal daardoor vermoedelijk ook wat lager liggen.

Rij zuinig

Ook al zijn de beklimmingen van de Amstel Gold Race relatief kort, jezelf opblazen op een van de klimmetjes is niet moeilijk. Begin ieder klimmetje dus rustig en versnel pas wat later als je merkt dat je nog wat over hebt. 

Mooi alternatief: de Amstel Gold Race in een notendop

Ben je in Limburg en heb je slechts tijd voor een één kort rondje? Dan is deze route een mooi alternatief en een absolute aanrader. 

In iets meer dan vijftig kilometer passeer je namelijk tien beklimmingen van de Amstel Gold Race. Een prachtige manier dus om in slechts twee uurtjes (of iets meer) een goede indruk te krijgen van de race.

Los van alle beklimmingen is de route zelf ook erg mooi. Ga je deze tocht fietsen? In tegenstelling tot de officiële lussen van de Amstel Gold Race is hij niet bewegwijzerd. Je moet dus zelf navigeren met het GPX-bestand.

Foto’s: Wikimedia, In de Kopgroep