Dit zijn de belangrijkste afkortingen in het wielrennen

Dit zijn de belangrijkste afkortingen in het wielrennen

Zeggen afkortingen als DNF, FTP en PB je vrij weinig? Lees dan snel verder…

In het wielrennen komen ontzettend veel afkortingen voor. En die kunnen voor een hoop verwarring zorgen als al dat jargon nog nieuw voor je is. Heb je geen idee bijvoorbeeld waar FTP of OTL voor staan? Dan is hier een handig lijstje met de meest gebruikte afkortingen.

CX

CX is de veelgebruikte afkorting voor cyclocross, oftewel veldrijden. 

DNF

DNF staat voor did not finish. Oftewel: niet gefinisht. Je leest deze afkorting vaak in de uitslag van een (wieler)wedstrijd, en het betekent dat een renner de wedstrijd niet heeft uitgereden.

DNS

Ook de afkorting DNS zie je vaak terug in uitslagen, en het staat voor did not start. Een renner met DNS achter zijn naam kwam zelfs niet aan het vertrek.

FTP

Nee, FTP staat in dit geval niet voor file transfer protocol. In het wielrennen staat het voor functional threshold power en dat slaat weer op het gemiddelde vermogen dat je in een uur kunt volhouden op de fiets, uitgedrukt in watt. Om deze waarde te achterhalen doen veel wielrenners een FTP-test.

GC

GC is de afkorting van general classification, oftewel het algemeen klassement. Een klassementsrenner noemt men om die reden vaak een GC rider.

GPS

GPS is de veelgebruikte term die staat voor global positioning system. Het systeem zorgt ervoor dat je dankzij satellieten nauwkeurig je positie kunt bepalen. Routes die je via GPS kunt volgen, worden opgeslagen als een GPX-bestand. (Wat staat voor GPS exchange format file.)

HIIT

HIIT staat voor high intensity interval training. Het is een populaire trainingsvorm waarbij je intervals doet op een hoge intensiteit. Twee voordelen van deze training: ze maken je snel sterker, en je hebt er weinig tijd voor nodig. 

HR

HR betekent heart rate, oftewel hartslag. Veel wielrenners meten hun hartslag om effectief binnen een bepaalde hartslagzone te trainen.

KOM en QOM

De afkortingen KOM en QOM komen van de trainingsapp Strava en ze staan voor king of the mountain en queen of the mountain. Je wint deze titel wanneer de snelste man of vrouw bent op een deel van een route, oftewel een ‘segment’. 

MIPS

MIPS is een veiligheidssysteem dat veel wordt toegepast in fietshelmen. MIPS staat voor multi-directional impact protection system. Een helm met MIPS helpt de impact van roterende krachten die vrijkomen tijdens een val te beperken, met een binnendeel dat afzonderlijk van de buitenschaal kan bewegen.

OTL

OTL lees je in een uitslag van een wedstrijd als een renner buiten de tijdslimiet is gefinisht. OTL staat dan ook voor outside time limit, of over time limit.

PB en PR

PB en PR staan personal best en personal record. Het is je persoonlijke beste tijd, bijvoorbeeld op een klim of van een segment op Strava.

RPM

Met RPM wordt in het wielrennen rotations per minute bedoeld, oftewel omwentelingen per minuut. In plaats van RPM heeft men het ook vaak over cadans. Fiets je met 90 rpm, dan maken je pedalen 90 complete rondjes per minuut. De meeste wielrenners hebben een cadans die tussen 80 en 100 ligt.

SPD en SPD-SL

SPD staat voor Shimano Pedaling Dynamics, een pedaalsysteem dat speciaal is ontwikkeld voor het mountainbiken. Ze zijn compact, zitten verzonken in je schoenen, en regelmatig in- en uitklikken is in de modder geen probleem.

SPD-SL-pedalen zijn groter, en ontwikkeld voor op de racefiets. Ze geven door hun omvang meer stabiliteit, maar lopen met SPD-SL-schoenplaatjes is juist weer lastiger. De ’SL’ staat trouwens voor SuperLight.

SPIN

Net als MIPS is SPIN is een veiligheidssysteem in fietshelmen. SPIN staat voor shearing pad inside, en net als bij MIPS moet het je hersenen beter beschermen tegen roterende krachten die vrijkomen tijdens een val. Het SPIN-systeem doet dat met pads die afzonderlijk van je hoofd kunnen bewegen.

TT

TT is de afkorting voor time trial, oftewel een tijdrit. Vaak heeft men het ook over een ITT of TTT: een individual time trial, of een team time trial.

UCI

UCI is de afkorting voor Union Cycliste Internationale, oftewel de internationale organisatie voor de wielersport. De UCI organiseert onder meer kampioenschappen en competities, schrijft licenties uit, geeft advies, en behartigt de belangen van de wielersport.

Foto: Unsplash