Deze boeken over wielrennen zijn nu populair

Deze boeken over wielrennen zijn nu populair

Het wielerseizoen is bijna ten einde en de donkere maanden komen eraan. De perfecte tijd om met een goed boek weg te kruipen op de bank. Maar wat is er te lezen? 

Aan boeken over wielrennen gelukkig geen gebrek. Benieuwd welke wielerboeken populair zijn op dit moment? Hier vind je een lijstje:

1. Op gevoel

Tom Dumoulin reist samen met schrijver Nando Boers naar plaatsen die een cruciale rol hebben gespeeld in zijn loopbaan, om erachter te komen wat de sport al die jaren voor hem heeft betekend. Op gevoel is het verslag van die bijzondere reis.

2. Het plan

Ook op nummer twee een boek van schrijver Nando Boers. In Het plan beschrijft Boers van binnenuit hoe Jumbo Visma erin slaagt om van zwakke broeder uit te groeien tot het beste team van de WorldTour. Een boek dat zowel van NRC als de Volkskrant vier sterren krijgt.  

3. Mathieu van der Poel

De besteller Mathieu van der Poel van Mark de Bruijn, over hoe Van der Poel een fenomeen werd, is dit jaar opnieuw verschenen. Daardoor lees je in deze editie ook over zijn overwinningen in de Ronde en Parijs-Roubaix van dit jaar.

4. De dag dat wielrennen weer leuk werd

De dag dat het wielrennen weer leuk werd is nog een boek over het fenomeen Mathieu van der Poel. ‘Een heerlijk boek over eeuwige eerste Mathieu van der Poel, die ook schitterend kan verliezen en die altijd voor spektakel zorgt’, aldus schrijver Tim Krabbé.

5. De monumenten van de wielersport

In De monumenten van de wielersport kom je alles te weten over de bijzondere geschiedenis van de vijf belangrijkste eendaagse wedstrijden: Milaan-San Remo, de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije. Heel wat bijzondere foto’s illustreren de vele verhalen in dit boek.

6. Jopie! Jopie! Jopie!

Joop Zoetemelk was het idool van honderdduizenden wielerfans, maar bij de pers kon hij tijdens zijn carrière jarenlang weinig goed doen. Hoe kon het dat de mening van fans en critici zo afweek? Met die vraag dook schrijver Fred van Slogteren in het leven van Joop Zoetemelk. Het resultaat is Jopie! Jopie! Jopie!

7. Raas

Raas (ook van Fred van Slogteren) beschrijft het levensverhaal van Jan Raas, een van de grootste wielerpersoonlijkheden aller tijden. Renners en ploegleiders komen aan het woord over zijn carrière als renner én als ploegleider van Rabobank.

8. De wielermaffia

Tyler Hamilton – onder meer de winnaar van Luik-Bastenaken-Luik in 2003 – werd in 2004 schuldig bevonden aan het gebruik van doping. In De wielermaffia vertelt hij zijn onthullende verhaal over doping in het Armstrong-tijdperk.

9. Altijd koers

Thijs Zonneveld blikt in Altijd koers terug op 2020, door COVID-19 waarschijnlijk het gekste wielerjaar ooit. In honderd dagen werd een bomvol programma met drie grote rondes, klassiekers, monumenten en kampioenschappen afgewerkt. Daardoor leek het altijd wel koers, en werd het een wielerjaar om nooit te vergeten.

10. Lance

In Lance vertelt Bert Wagendorp het verhaal van de opkomst en ondergang van Lance Armstrong. Zonder moralistisch te worden maar gewoon, zoals het is gegaan. Extra bijzonder is de bijbehorende cd met veertien nummers, die dient als de soundtrack voor het verhaal.

Foto: Pexels. Dit artikel bevat affiliate-links. Koop je iets via deze links dan betaal je niks extra, maar je steunt In de Kopgroep er wel mee.