Klaar voor de herfst? Hier wil je aan gedacht hebben

Klaar voor de herfst? Hier wil je aan gedacht hebben

De dagen korten, ’s ochtends is het al fris en de natuur laat zijn prachtige kleuren weer zien. Oftewel, de herfst is weer in aantocht! Geen reden om je fiets op te bergen, maar wel om je klaar te maken voor een nieuw seizoen.

Kunnen we nog even blijven nazomeren op de fiets, of krijgen we al snel een voorproefje van de winter? Dat is de vraag natuurlijk. Maar met deze tips ben je in alle gevallen voorbereid op wat komen gaat:

Tijd om op te vallen

De dagen korten en het is wat vaker grijs… De hoogste tijd om je lampjes weer klaar te leggen dus! Ook als je op een mooie nazomeravond nog even gaat fietsen. De zon gaat altijd eerder onder dan je denkt. Maar met lampjes op kun je veilig je rondje afmaken. 

Tip: laad je lampjes meteen weer op als je gefietst hebt, dan vergeet je het niet. En mocht je nog een koplamp zoeken, check dan ook deze krachtige lampen.

donkere weg

Laagjes

De winterkleding blijft hopelijk nog even in de kast liggen, maar het is onderhand wel weer tijd voor een extra laagje. Been- en armstukken bijvoorbeeld, een bodywarmer of een nekwarmer… het komt allemaal weer van pas als je gaat fietsen. Zeker ’s ochtends en ’s avonds. 

Tip: zoek ze alvast op en leg ze alvast klaar, dan hoef je vlak voor je wilt fietsen niet te zoeken.

Check je remmen

De herfst heeft vele gezichten. En natte wegen en modder horen daar helaas ook bij. in de herfst slijten je remmen daardoor ook een stuk sneller. Check om die reden je remmen wat vaker en bestel op tijd nieuwe remblokjes. Zo kom je niet stil te staan deze herfst maar sta je wél stil als dat nodig is.

Maak een winterplan

Het begin van de herfst is ook een goed moment om te bedenken wat je deze winter gaat doen. Blijf je gewoon buiten fietsen, neem je een abonnement op de sportschool, of haal je de smart trainer (weer) van stal? Variëren kan natuurlijk ook: op je gravelfiets, mountainbike, schaatsen of hardloopschoenen bijvoorbeeld. 

Wat je ook doet: blijf vooral in beweging. Zo blijf je niet alleen fit, je zit ook lekkerder in je vel als je blijft sporten.

Uitdagingen 

Een mooie uitdaging plannen (of zelfs meerdere) helpt je ook om in de koudere maanden gemotiveerd te blijven. De hoogste tijd dus om de wielerkalender er eens bij te pakken. Welke (toer)tocht(en) ga jij rijden?  

En mocht je daar zin in hebben: een fietsvakantie kan natuurlijk ook een mooi doel zijn om voor te trainen.

Winterbanden

Eerlijk is eerlijk, lekrijden is altijd vervelend. Wat voor weer het ook is. Maar in de koudere maanden is het nog wat vervelender! En dat terwijl het risico op een lekker band in deze tijd juist toeneemt, door natte wegen. 

Gelukkig kun je het risico behoorlijk verkleinen met winterbanden. Deze zijn weliswaar wat minder soepel en snel, maar daar staat tegenover dat er minder snel wat scherps doorheen prikt. 

Ga je voor wat bredere winterbanden, dan profiteer je ook nog van wat extra grip. Ook niet onbelangrijk op glibberige wegen.

Spatborden

Je komt ze nog steeds niet heel veel tegen op racefietsen, maar verrekte fijn kunnen spatborden wel zijn in de herfst en winter. Vooral als je door weer en wind je ritjes maakt, bijvoorbeeld naar je werk. Kom je tenminste niet in een modderpak op je werkplek… Er zijn handige exemplaren die je zonder veel gedoe aan je fiets bevestigt, mocht je spatborden overwegen. 

Effectief trainen

Natuurlijk kan het ook zijn dat je liever binnen traint, op je fietstrainer. Een virtuele wereld helpt dan om het fietsen wat leuker te maken. En volg je ook nog een trainingsprogramma, dan ben je helemaal goed bezig!

De voordelen van een trainingsprogramma: het zal je extra motiveren en het is een hele effectieve manier van trainen. Kom je mooi in topvorm de winter uit… 

Nog op zoek naar gerichte trainingen? Vaak heeft je fietstrainer een standaard app met flink wat trainingen. En daarnaast kun je natuurlijk ook gebruik maken van apps als Zwift, Rouvy, FulGaz, TrainerRoad, TrainingPeaks of MyWhoosh.

Na een heerlijke zomer is het vaak even wennen aan de herfst. Maar zie het zo: het biedt je ook de kans om je routine eens wat op te frissen. Kom maar door dus met dat najaar, en geniet ervan waar en hoe je ook traint.

Foto’s: Unsplash en Pexels