Lael Wilcox fietst in slechts 108 dagen de wereld rond

Lael Wilcox fietst in slechts 108 dagen de wereld rond

In slechts 108 dagen fietste Lael Wilcox de aarde rond en daarmee is ze de snelste vrouw ooit.

Wilcox deed er zelfs iets sneller over dan gepland. Afgelopen donderdag keerde ze terug in Chicago, na een avontuur van zo’n drieënhalve maand en ruim 29.000 kilometer.

Dat het hard ging kun je ook zien op Strava: ze zat soms wel 14 uur per dag op de fiets, en vaak reed ze meer dan 300 kilometer per dag.

Geen probleem blijkbaar voor de 38-jarige Amerikaanse, die al jarenlang een zeer succesvolle ultra-fietsster is. Zo is ze de snelste vrouw die ooit de Tour Divide reed. Een mountainbikerace dwars door de Rocky Mountains, van Canada naar Mexico. En in 2016 won ze als eerste vrouw de Trans Am Bike Race. Een tocht dwars door Amerika, over ruim 7.000 kilometer. 

Ook de recordpoging van Wilcox begon in Amerika. Vanuit Chicago fietste ze eerst naar New York. En van daaruit vloog ze naar Portugal, waar ze haar weg vervolgde naar Georgië. 

Vanuit het Australische Perth fietste ze vervolgens naar de oostkust van Australië. Daarna doorkruiste ze ook nog Nieuw Zeeland in de lengte, om tenslotte van Alaska terug naar Chicago te fietsen, via Los Angeles.

Leuk detail: Wilcox fietste onderweg ook nog even door Nederland. In de regen helaas, maar aan de foto’s op Strava te zien had ze daar weinig last van. Wat daarbij zeker hielp was de support die ze kreeg van fietsers die een stukje meereden.  

Om in aanmerking te komen voor het officiële Guinness World Record waren er uiteraard ook regels. Zo moest de Amerikaanse starten en finishen in dezelfde plaats en continu in één richting reizen. En de fietsroute moest minstens 28.970 km lang zijn. De route mocht ze verder zelf bepalen.

Benieuwd welke route Wilcox precies reed? Hier kun je haar tocht bekijken op Strava.

Foto: Lael Wilcox, Strava