8 dingen die wielrenners doen maar niet snel toegeven

8 dingen die wielrenners doen maar niet snel toegeven

Als wielrenner is niks menselijks je vreemd. En zo kan het dat je over sommige gewoonten op de fiets liever zwijgt, dan dat je ze van de daken schreeuwt. Lees in dit dus geval stilletjes verder, en check hoe vaak jij jezelf herkent. 

Spiegeltje spiegeltje…

Het weer is goed en de moraal is dik in orde. Gesoigneerd van top tot teen ben je weer op pad gegaan. Afzien is namelijk het fijnst wanneer je dat doet in stijl. Je kunt je dan ook niet bedwingen wanneer je vanuit je ooghoek een grote donkere raampartij bespeurt. Oncontroleerbaar doe je een window-check. Zonder dat iemand het doorheeft hopelijk…

Harder gaan fietsen wanneer je wordt ingehaald

Je had je voorgenomen een rustig rondje te rijden. De boog kan tenslotte niet altijd gespannen staan. Rustig peddel je voort. Tot het moment dat je wordt ingehaald door een wielrenner, in een allesbehalve gemoedelijk tempo. Je probeert jezelf nog tot kalmte te manen, maar schakelt al een tandje zwaarder voor je het goed en wel beseft. Tot zover een rustig dagje…

Obsessief letten op je gemiddelde snelheid

Je hebt van die dagen, dan rolt het lekker. Weinig stoplichten, vlak parcours, je volgt de bekende route. En boffen! Wind mee op de weg terug. 

Maar in de laatste kilometers schieten jouw ogen telkens naar je fietscomputer. En wat je vreest zie je waarheid worden. Tergend langzaam loopt het gemiddelde telkens terug. Je zou er het liefst nonchalant over doen, maar trekt in plaats daarvan na ieder stoplicht een sprintje.  

Altijd op de uitkijk zijn naar een nieuwe fiets

Je hebt een prachtige fiets waar je erg blij mee bent. Geen wonder, want zo oud is hij nog niet. En bovendien rijdt hij grandioos. Om nog maar te zwijgen over zijn goede looks. Dat jij ieder nieuw model checkt dat uitkomt is dan ook een pure routine. En heus niet omdat je op de uitkijk zou zijn voor je volgende fiets. Nou ja, een beetje dan misschien. Dromen over je volgende fiets kan toch geen kwaad? 

Je fiets de schuld geven, terwijl je eigenlijk de benen niet had

Dat zul je altijd zien. Net toen je wilde aanzetten om te versnellen, gaf je fiets er de brui aan. Iets haperde er namelijk. Of was het je achterwiel die aanliep? Balen! Vandaar dat je liet lopen natuurlijk. Dat is tenminste wel de uitleg aan je vrienden…

Stiekem jagen op een KOM als het hard waait

De wind giert om het huis en een normaal mens zou zich drie keer bedenken om op pad te gaan. Maar jij weet dat met dit weer kommetjes binnen handbereik liggen. De segmenten flitsen door je hoofd en je doel is snel gevonden. Niemand die straks meer weet dat het zo ellendig hard waaide… 

Stilletjes versnellen als er een onbekende in je wiel zit

Je haalde iemand in die met een gemoedelijk gangetje aan het toeren was. Maar als door een wesp gestoken versnelt hij, en plots zit hij in je wiel. Je kijkt onder je arm door naar het wiel in jouw spoor en heeeel langzaam versnel je iets. En nog iets meer. En nog iets harder… Hangt hij er nog aan?

Je route inkorten vanwege slecht weer

Je had grootse plannen vandaag. Ware het niet dat moeder natuur een behoorlijke bak ellende over je uitstort. Donkere koppen hangen aan de hemel terwijl er zich een klein zwart donderwolkje boven je hoofd vormt. De regen sijpelt je schoenen in en je humeur daalt naar het vriespunt. Toedeloe met die mooie plannen denk je, terwijl je een flinke dot gas geeft op de kortste route terug naar huis.

Foto: Unsplash