5x die wielrenner die je niet wil zijn

5x die wielrenner die je niet wil zijn

Of je nou al jaren wielrent, of net bent begonnen, er zijn een aantal dingen die je beter niet doet als je gaat fietsen. Want voor je het weet wil er anders niemand meer met je mee op pad. En zeg nou zelf, daar zit je niet op te wachten.

Waar het over gaat? Uiteraard wil je niet die wielrenner zijn die…

… niks bij zich heeft

Dat je geen zin hebt om met een boedelbak aan spullen te gaan fietsen, is heel begrijpelijk. Ook al kan dat erg leuk zijn. Zeker wanneer je er een beetje de gang in wil houden geldt het motto: less is more. Helemaal niks meenemen is echter ook een erg onhandig.  

Het wordt behoorlijk ongezellig bovendien, wanneer je tijdens een social ride lek rijdt, en moet bekennen dat je vertrokken bent zonder binnenbandje, pompje en plakspullen. 

Grote kans dat je alsnog wordt geholpen. Maar een grote kans ook dat je weinig aanspraak hebt de rest van de rit…

… shabby rondrijdt

Misschien denk je niet te lang na over wat je aantrekt op de fiets, en dat is je goed recht. Soigneren kun je leren, maar je hoeft het uiteraard niet te overdrijven. Beetje mixen en matchen, en gaan met die banaan is een prima manier. 

Je kunt het echter ook wat te bont maken. Door met een te vale verwassen fietsbroek te gaan rondrijden bijvoorbeeld, waar zelfs je bijziende oma dwars doorheen kijkt. Of door een geurspoor achter te laten op het fietspad, omdat jij je fietskleren wéér uit de mand met vuile was hebt getrokken.

Een beetje aandacht voor je fietskledij maakt de wereld een stukje mooier…

… domineert op het fietspad

Als wielrenner hou je waarschijnlijk van lekker doorrijden. Treuzelen doe je wel in de supermarkt, of op de bank, terwijl je alle nieuwe Netflix-series checkt. Gas erop dus, waar het kan. Zonder het te overdrijven natuurlijk.

Je wilt tenslotte niet die gekkie op een racefiets zijn die argeloze fietsers de schrik van hun leven bezorgt, omdat jij onaangekondigd als een intercity voorbij komt razen. Met een waas voor je ogen, alsof er nog een pan op het vuur staat.

… zijn of haar helm ‘vergeet’

Ja, een helm zorgt voor helmhaar, en je gaat er ook niet minder van zweten. Maar dat zijn flauwe excuses natuurlijk om te gaan wielrennen zonder helm. Ook al gaat dat wonderwel misschien al veertig jaar goed. 

Heb je er toch een hard hoofd in, doe het dan voor de mensen die graag willen dat je weer thuiskomt na een ritje. Of desnoods voor je fietsmaten. Want die schamen zich kapot waarschijnlijk… Als je al mee mag.

… rondrijdt op een krakende, smerige fiets

Bijna iedere wielrenner heeft weleens op een smerige fiets gezeten. Poetsen schiet er nou eenmaal wel eens bij in. Bijvoorbeeld omdat je fietsmaatjes ineens onverwachts voor de deur staan, met de vraag of je meegaat. 

Natuurlijk is er ook de overtreffende trap. Wat je niet wil namelijk, is een ritje maken op een fiets die er eerder uitziet alsof hij een jaartje op de bodem van een Amsterdamse gracht heeft gelegen.  

Een smerige, krakende racefiets waar je niet naar omkijkt, is niet cool. Tenzij je een hippe student bent natuurlijk, die op zijn afgeragde fiets de trein probeert te halen. Dan kom je er mee weg. 

Daar komt nog eens bij dat een schone fiets erg fijn is voor de moraal. En zo’n mentale boost laat je als wielrenner toch niet schieten? 

Foto: Unsplash