Jezelf serieus uitdagen op de fiets is in de eerste plaats een mooi avontuur. Maar er zitten veel meer voordelen aan wanneer je een sportieve uitdaging aangaat. Zeker wanneer je daarvoor uit je comfortzone moet. En het allermooiste: daar heb je niet alleen op de fiets wat aan, maar ook in het dagelijkse leven.
Eén ding is zeker: een echte uitdaging aangaan is pittig, want het brengt ook een hoop onzekerheid met zich mee. En ben je eenmaal begonnen, dan weet je dat het hoogstwaarschijnlijk zwaar wordt op het eind.
Waarom je er toch aan begint? Omdat je al wielrenner natuurlijk van een uitdaging houdt. Maar daarnaast zijn er wel vijf redenen om vaker uit je comfortzone te stappen. Of dat voor jou nu een enorm lange tocht is, een wedstrijd, of je eerste meerdaagse bikepacktrip.
Je wordt er lichamelijk en mentaal sterker van
Een pittige uitdaging aangaan geeft je zelfvertrouwen een flinke boost, waardoor je lichamelijk én geestelijk sterker wordt. Door uit je comfortzone te stappen bewijs je bovendien aan jezelf dat je in alle situaties de rust kunt bewaren en dat vrijwel alles is op te lossen. Je zult daardoor in de toekomst ook minder snel last hebben van stress.
Eigenlijk groeit je comfortzone dus, iedere keer dat je een moeilijke uitdaging aangaat. Je leert afzien en tegenslagen op te lossen. En dat komt je uiteraard op heel veel terreinen van pas.
Natuurlijk is het soms wel spannend om uit je comfortzone te stappen. Maar juist die spanning kan er voor zorgen dat je maximaal presteert.
Je komt erachter waar je grens écht ligt
Vaak zijn we tot veel meer in staat dan we zelf denken. En het gekke is dat we daar pas achterkomen wanneer we extreem worden uitgedaagd. De hoogste tijd dus om uit je comfortzone te stappen en vaker je zelfbedachte grenzen doorbreken. Alleen zo kom je er namelijk achter waar je allemaal toe in staat bent.
Je leert er veel van
Tijdens een flinke uitdaging leer je veel over jezelf. Hoe je lichaam werkt natuurlijk, maar ook hoe je geestelijk reageert in extreme situaties. Daarnaast leer je ook nog eens van de fouten die je maakt onderweg. Ze zijn goede les voor de volgende keer, en dus moet je er vooral niet mee zitten áls het misgaat. Al die prikkels maken je hersenen vindingrijk en creatief.
Het geeft ontzettend veel voldoening
Heb je een moeilijke uitdaging volbracht? Dan ben je daar natuurlijk trots op. En zelfs wanneer je de uitdaging niet volbrengt, dan zal dat gevoel uiteindelijk overheersen. Je bent de uitdaging namelijk aangegaan, ook al was de uitkomst onzeker.
De uitdagingen die je aangaat zijn bovendien een ervaring voor het leven, en een herinnering die je nooit vergeet.
Je inspireert jezelf en anderen
Vergeet vooral ook niet dat je anderen inspireert wanneer je een echte uitdaging aangaat. Of je nu slaagt in je missie of niet. Je wordt automatisch een ervaringsdeskundige en misschien wel een rolmodel voor anderen, die hetzelfde willen proberen.
Niet geslaagd in je missie? Dan laat dat alleen maar zien dat je mens bent, en geen machine. Niemand die je daar op afrekent.
Zo ga je een uitdaging aan
Ga een uitdaging aan waarvan je niet zeker weet of je er klaar voor bent. Eentje die je een gezonde spanning geeft het liefst, wanneer je er aan denkt. Bijvoorbeeld een hele lange tocht, of een wedstrijd bij je in de buurt.
Natuurlijk is het slim om je daar goed op voor te bereiden. Maar laat de gedachte los dat je per se moet slagen in je missie. Onthou dat je sowieso niet kunt falen, wanneer je zo ver uit je comfortzone stapt. Het kan hooguit zijn dat je meerdere pogingen nodig hebt om je doel te halen. Ga ervoor, geniet ervan en vergeet vooral niet dat het je sterker maakt. Wat er ook gebeurt.
Foto: Unsplash